Search
Close this search box.

GRADSKI MUZEJ POŽEGA Odobreno 10.000 kuna za projekt „Digitalizacije privatnih fotografija Klub čitatelja vlastite prošlosti“

Gradskom muzeju Požega odobreno je 10.000 kuna za projekt „Digitalizacije privatnih fotografija Klub čitatelja vlastite prošlosti“. Naime, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu za programe digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe pristiglo je 85 prijava za koje se traži financijska potpora u ukupnom iznosu od 3.036.291,95 kuna.

Vijeće projekta “Hrvatska kulturna baština” sukladno kriterijima za vrednovanje i odabir programa digitalizacije arhivske, knjižnične, muzejske građe predložilo je potporu 39 programa u iznosu od 565.294,50 kuna. Vijeće je dalo prednost sadržajima od interesa za Republiku Hrvatsku, koji uključuju visoku razinu kvalitete i stručne utemeljenosti i koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst, promiču interkulturni dijalog te razvoj civilnog društva.

Podsjetimo, riječ je o projektu Gradskog muzeja Požega čija je autorica Maja Žebčević Matić, a koji ima za cilj digitalizirati i na taj način sačuvati privatne, amaterske fotografije nastale od kraja 19. do kraja 20. stoljeća. Na taj se način stvara baza podataka i fotografija koje će postati nezaobilazna građa za istraživanje Požege i okolice brojnim stručnjacima (etnolozima, kulturnim antropolozima, povjesničarima, arhitektima i sl.)

Izvor: pozega. hr

Foto: Gradski muzej Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi