U sklopu Dana Nikole Tavelića u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu otvorena je izložba “Kruh nebeski”, autorica Dijane Klarić i Ljiljane Marić. Izložba je prvi puta bila postavljena u Gradskom muzeju Požega prije tri godine, a do sada je gostovala u Pakracu i Novoj Gradiški.
Prvo međunarodno gostovanje jedne požeške izložbe dogodilo se na 10. obljetnicu osnivanja Franjevačkog muzeja kako je rekao njezin ravnatelj fra Bože Milić koji je Požežanima zahvalio na postavljanju ove izuzetno zanimljive izložbe. A nju je predstavila jedna od autorica Ljiljana Marić spomenuvši da ima mnogo poveznica između duvanjskog i požeškog kraja. Izdvojila je da je na isti dan kada je osnovan i Franjevački muzej osnovana i Požeška biskupija te da je prvi hrvatski svetac kojeg posebno štuju u Tomislavgradu svoju prvu crkvicu s glavnim oltarom dobio na hrvatskom tlu u selu Cerovcu kraj Požege.
Otvorenju izložbe nazočio je načelnik općine Ivan Buntić te pleternička gradonačelnica Marija Šarić. Izložba u Tomislavgradu gostuje do 11.9.2023.

Izvor: Gradski muzej Požega

 


Leave a comment