Search
Close this search box.

GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA Ministrica kulture na završnici 1. Slavonskog KaFea

Dodjelom nagrada završen je 1. Slavonski KaFe, festival slavonskih kazališta. Čast da bude domaćin premijernom izdanju pripala je Gradskom kazalištu Požega, uz koje u Mreži slavonskih kazališta sudjeluju HNK Osijek, Dječje kazalište Branko Mihaljević Osijek, Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca te Kazalište Virovitica. U proteklih tjedan dana izvedeno je pet predstava kazališta sudionika Slavonskog KaFea, a vrhunac je bio večeras kad su dodijeljene nagrade. Svojevrsno priznanje ovom projektu je kao posebna gošća pokazala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, održavši prije svečanosti i sastanak s članovima Mreže slavonskih kazališta.


Od dužnosnika proglašenju su nazočili saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc Borislav Miličević. Stručni sud u sastavu: Zrinka Turalija (glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a, predsjednica žirija), Tomislav Čadež (kazališni kritičar Jutarnjeg lista), Antonija Stanišić Šperanda (uspješna hrvatska glumica, rođena Požežanka), Sanja Pok (novinarka web portala Slavonski.hr) te Maja Petrović (pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege) je dodijelio četiri nagrade.


Žiri je posebno priznanje dodijelio glumcima Anabeli Sulić i Matku Trnačiću za uloge u predstavi “Romanca o tri ljubavi” Gradskog kazališta Požega. Za najboljeg gluma proglašen je Miroslav Čabraja iz predstave „Udovice“ HNK Osijek. Najbolja glumica je Blanka Bart iz predstave „Alabama“ Kazališta Virovitica. Publika je nagradu dodijelila Gordanu Marijanoviću za monodramu “Anton Žic, baba i Harmonika” Dječjeg kazališta Branko Mihaljević Osijek. Glavnu nagradu za najbolju predstavu osvojila je “Tena – kronika raspada jedne ljepote”, u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta Požega, te Gradskog kazališta Gavella, Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Ludens teatra.


Ministrica Obuljen Koržinek je izrazila ponos na prvi 1. Slavonski KaFe i na velike planove koje imaju u Mreži slavonskih kazališta, a koje su joj predstavili na sastanku. Najavila je punu podršku Ministarstva kulture i medija projektima koje budu provodili.
U programu su sudjelovali članovi Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar te učenici i profesori Glazbene škole Požega, dok su program vodile Nika Barišić i Ružica Maurus. Na kraju je izveden isječak iz nove predstave Gradskog kazališta Požega „Slučaj maturanta Wagnera“ u režiji Jasmina Novljakovića, u kojoj glume Antonija Stanišić i Marko Trnačić, a bit će premijerno izvedena u Noći kazališta 19. studenoga ove godine.

Izvor: RVA

Vezano
Vezano