Search
Close this search box.

HPD GOJZERICA 25. Proljeće na Bilogori

Planinari HPD Gojzerica Požega ove godine odazvali su se pozivu prijatelja iz Bjelovara i zajedno s njima su obilježili tradicionalno 25. Proljeće na Bilogori. Osim toga uzvratili su Bjelovarčanima za veliki odaziv na 5. Obiteljskom izletu, održanom za Grgurevo 13. travnja ove godine u Požegi. Naima tada se njihova sekcija za rad s djecom ”Ježići” odazvala sa dva autobusa te je u Požegu stiglo oko 130 roditelja i djece. U Požegi su se izvrsno proveli hodajući prelijepom Požeškom gorom, sudjelujući na popularnim ”Igrama za djecu” i začinivši sve to jednom dječjom predstavom u Gradskom kazalištu Požega. Otišli su s obećanjem da se do godine vraćaju u još većem broju.

Vodič  ovog izleta Višeslav Turković, pokupio ih je kombijem nešto prije svitanja, pa su krenuli na dugi put. U ranu zoru prije dolaska u Bjelovar osvojili su najviši vrh Bilogore – Stankov vrh 309 mnv, koji se nalazi iznad sela Jagnjetovac nedaleko od Koprivnice. Puni dojmova spustili su se do Bjelovara i PD Kamenitovca, gdje je zakazana organizacija manifestacije.


HPD Bilogora Bjelovar društvo je duge tradicije, a prije točno 24 godine započeli su s obilježavanjem Proljeća na Bilogori te se ova planinarska manifestacija isprofilirala u nešto posebno i zanimljivo. Ove godine nakon stišavanja situacije s Corona virusom, mogli su jubilarnu 25. manifestaciju organizirati u punom obimu. Ispred planinarskog doma Kamenitovac organizirali su tradicionalni planinarski doručak za sve planinare, a nakon toga pozvali su ih na četiri zanimljive staze zavisno od njihovih mogućnosti i prohtjeva. Bilo je tu za svakoga ponešto, a ”Ježići” bili su najzanimljiviji u pratnji svojih roditelja, djedova i baka.

Požeški planinari svi zajedno otišli su na najdužu, ali najzanimljiviju stazu prema Pohajdinom bunaru u dužini od 15 km. Bilogora im je ponudila sve ono najljepše što može planina ponuditi u proljeće; prekrasnu zelenu boju, svježi zrak i dobro društvo prijatelja planinara iz cijele Hrvatske.


Po povratku sa staza domaćini su organizirali hranu, piće i tamburašku glazbu za sve uzvanike. Nije se dalo oteti veselju, pa su poneki Požežani i zaplesali. Kad je došlo vrijem rastanku, odlazak nije bio lak. Rastali su se od domaćina s obećanjem u ponovni dolazak, te u rado viđenje na 6. Obiteljskom izletu na godinu u Požegi. Voditeljica ”Ježića” i jedna od domaćina ove manifestacije Irena Iličić, ispratila ih je s osmjehom i velikim pozdravom.


U dobrom raspoloženju nastavili su prema Velikom Grđevcu, rodnom mjestu dječjeg pisca Mate Lovraka, gdje su posjetili ”Centar Mate Lovraka” u kojem se nalazi originalni vlak u kojem se snimao kultni film ”Vlak u snijegu”. Osim toga ovdje se nalazi i replika mlina u kojem se snimao drugi kultni film ”Družba Pere Kvržice” prema pričama Mate Lovraka. Ovdje su se odmorili, popili kavu i sve dobro razgledali, a onda su nastavili put kući.

U Požegu su stigli u kasnim večernjim satima, puni elana i sjete na izvrsno proveden dan. Što drugo nego im poželjeti: Do iduće zgode i nezgode!
HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano