Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA Izlet na Dilj – Jezero Petnja – Pljuskara – Papa hrast


Jučer se pet najhrabrijih Gojzerica odvažilo na pohod dug 22 km po Dilju, unatoč izrazito vrućem i sparnom danu. Pohod je bio izrazito iscrpljujući, potrajao je ukupno 8 sati s povratkom, a neustrašivi vodič u ovoj avanturi bio je Vlado Crnković.

Bilo je tu danas: znoja, sparine, komarca, šikare i blato (pa i krvi), ali ništa nije uspjelo pokolebati naše hrabre planinare. Krenuli su s jezera Petnja i nastavili do prelijepog posljednjeg počivališta u blizini sela Glogovica, na kojemu se nalazi kapelica Sv. Petra s drvenim zvonikom. Povijest kaže da je kapelica sagrađena još u srednjem vijeku, prije dolaska Turaka te da je preživjela sve do današnjih dana. Nakon toga nastavili su do planinarskog skloništa Pljuskara (PD Dilj Gora Slavonski Brod), gdje su napravili dužu pauzu kako bi uspjeli savladati ostatak puta do Papa hrasta.

Nakon mukotrpnog probijanja kroz šikaru, koprive i blato stigli su konačno na odredište, gdje je ležao višestoljetni hrast prije nekoliko godina podlegao zubu vremena. Na odredištu napravili su fotografije sa već spomenutim hrastom i pauzu za ručak, a onda onako umorni i iscrpljeni krenuli su natrag. Sve to potrajalo je dosta vremena uz hrpu pauzi, ali na kraju svih pet upornijih planinara uspjelo je u svome naumu. Stigavši na jezero Petnja još neko vrijeme su uživali, a onda je uslijedio povratka kući. Od svega najvažnije je da su se vratili puni dojmova i napose zadovoljni. Iduće nedjelje slijedi nova avantura u BiH na obližnju Motajicu, tako da se opet čujemo i vidimo.
Do iduće zgode i nezgode!

Izvor: Višeslav Turković
HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano