Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA Izlet za slijepe i slabovidne osobe „Pruži mi ruku – Proljeće na Mališćaku“

Izlet za slijepe i slabovidne osobe održan je u nedjelju na Mališćaku, jednom od planinarskih vrhova Papuka kojeg krase raznovrsne prirodne ljepote. U izletu su sudjelovali  članovi Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i planinari HPD Gojzerice. Ljudi različitih dobnih skupina i kondicijskih mogućnosti ali svi u dobrom raspoloženju za druženje u prirodi. Izlet je organizirala i vodila Martina Keller kao i prošle godine, inače licencirani vodič HPS-a.
 
Svaka slijepa i slabovidna osoba je imala svog vodiča čija uloga je bila opisati put te sve zanimljivosti na koje su nailazili. A srećom nailazili su na puno zanimljivosti. Prvo ih je oduševila botanika Mališćaka. Cijelim putem iznad glava su bila stabla rodnih divljih trešanja a uz put su se proširile šumske maline, kupine i jagode. U blizini samog odredišta uživali su u proplanku pokrivenom borovnicama koje su ove godine baš izdašno rodile. Bilo je tu i pokoji skriveni vrganj i pregršt šumskog cvijeća. Trebalo je to sve riječima opisati i dočarati a potom ubrati i okusiti.
 
Djeca su bili brojni sudionici ovog puta. Njih su najviše oduševile šumske životinje i kukci koje su putem viđali. Velike životinje nisu sreli ali su tu tumačili njihove tragove. Gušter sljepić, žabe te kukci jelenak i balegari su bili glavne zanimljivosti tijekom planinarenja.
 
Druženje je bilo sastavni dio ovog planinarenja stoga je izlet započeo kratkim upoznavanjem kako bi atmosferu na izletu učinili ugodnom i opuštenom od samog početka. Ciljna točka bilo je planinarsko sklonište Mališćak koje je uvijek otvoreno i na raspolaganju svim planinarima. Klupe i stolovi u hladu hrasta medunca bile su odlično mjesto za odmor, objed i druženje. Atmosferu su dodatno uveseljavala djeca koja su istraživala unutrašnjost planinarskog skloništa i stijene ispred skloništa. Planinari s više strpljenja su se upustili u berbu borovnica.
 
Cilj ovog, već trećeg izleta Pruži mi ruku je osobama s invaliditetom koje to žele omogućiti da sudjeluju u planinarskom izletu i da provedu kvalitetno vrijeme u nekom lijepom prirodnom okruženju u našoj blizini. Hrvatski planinarski savez putem Radne skupine za osobe s invaliditetom podržava i provodi izlete “Pruži mi ruku” na području cijele Hrvatske toj inicijativi se ovakvim izletima pridružila i HPD Gojzerica.
 
Ovaj izlet je svim sudionicima priuštio puno lijepih trenutaka i doživljaja, stoga ćemo ovu praksu zajedničkih izleta nastaviti.
 
 
Izvor: HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano