Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA „Maturalac“ polaznika 6. opće planinarske škole u Gorskom Kotaru

Polaznici 6. opće planinarske škole i članovi HPD Gojzerica Požega, prošli su vikend (20.-21.04.2024.) proveli u prekrasnom Gorskom kotaru. Za organizaciju i vođenje „maturalca“ za školarce bio je zadužen vodič Boro Jukić. Iako vrijeme nije obećavalo, a prognoza je cijeli tjedan pokazivala kišu, svježe diplomirani planinari nisu odustajali od plana puta. Tako su se tri kombija puna izletnika u subotu u ranim jutarnjim satima s parkirališta Supernove uputila u smjeru zapada.
Prva postaja bio je skijaški centar Platak do kojega su stigli nakon četiri sata vožnje i kratkih stajanja za protezanje nogu. Parkirali su se iznad planinarskog doma Veliki dom od kuda s ruba ceste kreće šumska staza i početak uspona prema prvom odredištu: vrhu Snježnik (1506 m.n.v.). Za uspon su odabrali Grebenski put kojim su za sat vremena većinom nezahtjevne šetnje stigli do svog cilja. Uslijedilo je fotografiranje, uživanje u predivnom pogledu i „hvatanje“ pečata te odmor na terasi zapuštenog i napuštenog planinarskog doma ispod samog vrha. Planinari i struka su taj objekt nekada zvali „draguljem planinarske infrastrukture“, nadamo se da će u uskoro opet zablistati starim sjajem. Kako povratak ne bi bio monoton, iako je to nemoguće uz ovakvu prirodu, spust do Platka odradili su stazom kroz Grlo i tako zaokružili turu.

.Iduća postaja bio je Nacionalni park Risnjak, no kako je vrijeme iznenadilo svojom stabilnošću planinari su odlučili posjetiti još jedan obližnji vrh: Veliki Kamenjak (838 m.n.v.). Nakon kratke vožnje i brzog kopčanja ruksaka, za manje od sat vremena stigli su do vrha i pokupili još jedan žig HPO. No nije žig najznačajnija karakteristika ovog vrha, već i predivan pogled te bajkovite dionice staze koju optaču kamene nakupine obložene mahovinom iz kojih se probija šarenilo planinskog cvijeća. Bogata vegetacija i botanička raznolikost ovu stazu čine jednom od posebnijih.
Nakon spusta, planinari kombijima nastavljaju svoj put prema Nacionalnom parku Risnjak, točnije naselju Bela vodica, gdje je dogovoren smještaj i noćenje. Svako uspješno planinarenje treba proslaviti, a utrošenu energiju nadoknaditi te brzo po dolasku slijedi priprema za roštilj, zajednička večera i druženje uz glazbu i pjesmu. Potrajalo bi to i do jutra da plan za nedjelju nije ozbiljan, a ekipa odlučna da osvoji još jedan vrh: Veliki Risnjak (1528 m.n.v.).

.

Iduće jutro, uz zajednički doručak se iznosi plan za uspon te se s terase proučava vrh Risnjaka koji je tijekom večernjih sati zabijelio snijeg. Zima koketira s proljećem i treba se pametno opremiti. Planinari u 7:00 napuštaju smještaj i odlučno ulaze u šumovito područje NP Risnjak. Vrijeme je opet unatoč prognozama na njihovoj strani, sunčane zrake probijaju se kroz krošnje visokih stabala, netaknuta priroda kud god pogled seže, cvrkut ptica, prava nedjeljna idila. Odabrali su stazu preko Markovog brloga i Medvjeđih vrata. Nakon manje od tri sata hoda zelenilo nestaje te snijeg i inje preuzimaju šumu – vrh niže nije tako daleko. Ovakav krajobraz prati ih do Schlosserovog doma gdje je stanka prije uspona. Pogled s platoa uz dom očarava i nagovještava kakav će tek biti s vrha. Uspon je kratak, traje oko 20 minuta, no strm, djelomično osiguran sajlama, te klizav zbog topljenja snijega. Svi ga uspješno savladavaju i  većini polaznika planinarske škole ovo je najozbiljniji vrh koji su do sad osvojili. Kratak odmor, fotografiranje, žig i napajanje očiju prirodnim ljepotama – standardni repertoar prije spusta.  Na povratku prema nizini većine snijega više nema, vrijeme u planinama je varljivo. Nakon 19 km i 8 sati hodanja, izlet se može i službeno proglasiti vrlo uspješnim. Slijede pohvale vodiča školarcima i zahvale školaraca vodičima te pripreme za povratak u Požegu. Put prolazi u prebiranju dojmova, a odmor može pričekati večernje sate. Planovi za nove izlete su već skovani a društvo složno. 
Do iduće avanture, pozdravlja vas od ekipa iz HPD Gojzerica Požega!  

Izvor: Sanja Stojanović
HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega