Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA Mecsek Jakob-hegy – izlet u Mađarsku


Tridesetak planinara HPD Gojzerica Požega rano ujutro u nedjelju 2.6.2024. godine, krenulo je autobusom iz Požege na izlet u Mađarsku. Vodič je bio Stjepan Lovrenčić, novopečeni vodič HPS-a koji je i osmislio ovaj zanimljivi izlet. Naši planinari su se autobusom dovezli sjeverno od Pečuha, na goru Mescek (Meček). To je gora, odnosno planinski masiv u južnoj Mađarskoj, površine oko 500 kvadratnih kilometara, koja se prostire oko 45 kilometara u smjeru zapad-istok i širine 10 do 15 km. Mecsek je većinom prekriven šumama, a na južnim nižim obroncima prostiru se prostrani vinogradi. Najviši vrh Mesceka je Zengö (682 mnv).
Nakon dva i pol sata hodanja kroz lijepu šumu, planinari HPD Gojzerica Požega popeli su se na vrh Jakab-hegy (602 mnv), gdje su mogli uživati u prekrasnim pogledima s obližnjeg vidikovca Zsongorkö. Posebno su ih dojmile njegove čarobne i neobično crvenkasto smeđe stijene. U blizini spomenutog vrha nalaze se ostaci pavlinskog samostana Jakab-hegy iz 1225. godine, koji je kroz povijest nekoliko puta razrušen te obnovljen. Trenutno je konzerviran, a obližnja crkva je u potpunosti obnovljena. Nakon 16 km i oko 5,5 sati hodanja, planinari su stigli do TV tornja koji dominira iznad Pečuha. Spomenuti TV toranj nalazi se na vrhu Misina (535 mnv) na brdu Mescek, a sa svojih 197 mnv visine ponosno nosi titulu najviše građevine u Republici Mađarskoj.
Uz pomoć lifta planinari su stigli do restorana na visini od 72 metra, iznad kojega se nalazi vidikovac na visini od 80 m. S vidikovca se pružaju prekrasni panoramski pogledi na Pečuh i  ostatak Panonske nizine. Vrijeme je bilo lijepo i sunčano, tako da je vidljivost bila odlična. Nakon razgledavanja i fotografiranja planinari su se uputili autobusom u Harkany, gdje su mogli ručati u jednom tradicionalno mađarskom restoranu. U Požegu su stigli u večernjim satima, umorni i zadovoljni te puni pozitivnih dojmova s željom za nove avanture. 
Do iduće zgode i nezgode!

Izvor: Dalibor Rajić
HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu