Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA Na 24. Zimskom pohodu Novskim brdom

Planinari HPD Gojzerica Požega prekinuli su ove nedjelje blagdansku pauzu i nastavili sa svojim aktivnostima u novoj 2024. godini. Za prvi ovogodišnji izlet uzeli su 24. Zimski pohod Novskim brdom u organizaciji PD Zmajevac Novska, koji se održava planinarskom stazom VRA Bljesak. Na ovom pohodu okupila su se gotovo sva planinarska društva s područja Slavonije, s ciljem razvijanja prijateljstva i dobrih odnosa među planinarima.
U ranim jutarnjim satima po debelom minusu okupila se vesela ekipa planinara, pod stručnim vodstvom Stjepana Lovrenčića te su autoposadama krenuli put Novske. Tamo su ih čekali ljubazni domaćini uz topli čaj i tradicionalni planinarski doručak. 
Plan pohoda bio je sljedeći:
– 8:00-8:30 sati – okupljanje sudionika na Novljanskom jezeru, prijava i planinarski doručak (kruh, mast i čaj) kod kućice Hrvatskih voda gdje će biti postavljeni šatori i logorska vatra,
– 8:30 sati polazak na odabrane staze,
– 12:30 sati – početak ručka za sudionike pohoda u šatorima i kućici Hrvatskih voda (grijani prostor sa sanitarnim čvorom gdje je moguće presvlačenje),
– 15:00-16:00 sati – završetak pohoda.

Nakon zajedničkog doručka krenuo je pohod od Novljanskog jezera, u duljini od ukupno 12 km.
Putem su se ugodno družili i ćaskali, uživajući u prekrasnoj zimskoj idili sa snježnim pokrivačem. Stigavši na vrh Zmajevac planinari su napravili dužu stanku za odmor i okrijepu, a onda su krenuli natrag, gdje su ih čekali ljubazni domaćini sa domaćom sarmom i ostalim delicijama.
Po završetku pohoda, predsjednica domaćeg društva Melita Mihalić, zahvali se svim planinarima sljedećim riječima: ”Novljanski pohod ili Sarmagedon kako ga od milja zovemo završio je. Prekrasna zimska idila sa puna prekrasnih i veselih ljudi koji su pohodili s nama na našem prekrasnom brdu gdje boravi naš Zmajo,koji uvijek čeka raširenih ruku mašući repom kad nas u prvom mjesecu sve vidi na okupu. Mirisi sarme,kuhanog vina,pečene slanine koji se protežu kad dođete na jezero su neizostavni dio pohoda i bez toga se ne može. A o ekipi koja to sve priprema, radi neumorno o njima bi mogla pisati danima. ”

Odmah nakon ”Sarmagedona”, zahvalni i puni pozitivnih dojmova, planinari HPD Gojzerica Požega krenuli su kući.

,,Do iduće zgode i nezgode!”

Izvor: Višeslav Turković
HPD Gojzerica Požega
kontakt: +38598760236

Vezano
Vezano