Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA“ POŽEGA Pohod Medvednicom-najposjećenijom hrvatskom planinom

Gojzerice su i protekli vikend bile aktivne. Planinarilo se i istraživalo po najposjećenijoj hrvatskoj planini Medvednici, a naša pustolovina startala je od Tomislavovog doma. Krenulo se preko Činovničke livade rutom 39 prema Horvatovim stubama. Sam vrh Sljemena nas je počastio snijegom i pogledima od kojih zastaje dah kao i pogledom na novu impozantnu sljemensku žičaru. Dolazak na Horvatove stube iskoristili smo za kratku pauzu i fotografiranje. Uslijedilo je penjanje prema livadi Hunjka gdje smo i ručali u restoranu “Mala Hunjka” koji svakako preporučujemo. Nakon okrepe uslijedio je povratak do Tomislavovog doma preko Sljemena.

Prilikom silaska s Medvednice stali smo na poznatoj novoobnovljenoj turističkoj atrakciji Medvedgradu. Kako je vodič izleta Boro Jukić naglasio “Sada slijedi šou”, tako je i bilo budući da smo sjeli u automobile i odvezli se do Planine Donje. Uslijedio je uspon na Lipu Rog te noćenje u istoimenom domu. Sam uspon do Lipe bio je gotovo legionarski, budući da smo svi nosili po dvadesetak kilograma. Ali što je to za jednu “Gojzericu”. Uslijedila je večera i zasluženi odmor u domu, uz kovanje novih planova i planinarski osmijeh. Ni pijetlovi se nisu probudili, ali zato jesu naš predsjednik Višeslav i dobri duh ovog izleta Ante Bošnjak. Mislim da je ključna riječ buđenja bila “grohot”, ali se svakako neki nisu dali smesti.

Popila se kavica i rakijica i zaputilo put Gornjeg Vrapča, gdje nas je dočekala vesela ekipa HPD “Sokol” Zagreb. Kako je dan bio sunčan i vedar, prepustili smo se na milost i nemilost našim domaćinima te krenuli put Kamenih svata. Sami Sokoli su donijeli neku posebnu energiju te smo prešli dvadesetak kilometara uz razliku gotovo 1000 metara nadmorske visinske. Obišli smo slap Ferendol, Dragulinec, Ponikve, Kamene svate, planinarsku kuću Kamene svate te slap Sopot. Ovom prilikom posebno zahvaljujemo predsjedniku HPD “Sokol” Dubravku Šalati i njegovoj ekipi Sokola i Vudrenih Sokola te se unaprijed veselimo daljnjim zajedničkim planinarenjima. Ono što možemo reći je : “Medvednico, mi ćemo ti se vratiti”. Fotografijama vam najbolje možemo pokazati dio onoga što smo vidjeli i doživjeli, uz poruku „Bilo kuda, Gojzerica svuda“.

Tekst: B. J.

Foto: HPD „Gojzerica“

 

 

Vezano
Vezano