Search
Close this search box.

HPD GOJZERICA POŽEGA ”Pruži mi ruku” – prvi planinarski izlet za slijepe i slabovidne osobe u Slavoniji

Minule nedjelje planinari HPD Gojzerica Požega pružili su ruku članovima Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije i odveli ih na prvi zajednički planinarski izlet.
Okupili su se u jutarnjim satima ispred sjedište HPD Gojzerica i kratko upoznali. U upoznavanje su osim imena i prezimena dodali i malo zanimljivosti o hobijima,  sportovima, interesima kako bi atmosferu na izletu učinili ugodnom i opuštenom od samog početka. U izletu je sudjelovalo 24 osoba.
Videća pratiteljica slijepih i slabovidnih gđa. Ivana Štefanac je planinarima dala nekoliko savjeta kako treba voditi. U planinarenju videći vodič hoda pola koraka ispred slijepe osoba koja prima vodiča za nadlakticu ili rame a ponekad ako je staza uska i za ruksak.
Uz puno dobre volje planinari su se upustili u vođenje slijepih i slabovidnih osoba koje su im pružile svoju ruku s povjerenjem. Svaka slijepa i slabovidna osoba je imala svog vodiča čija uloga je bila opisati put te sve zanimljivosti na koje su nailazili. Naravno, vodičev osnovni zadatak je bio osigurati da slijepa osoba sigurno hoda i  svlada poneku prepreku na putu, pomoć pri usponu te brinuti o prilagodbi tempa hodanja.
Izlet je protekao veselo, uz puno razgovora i pošalica. Hodali su zajedno od Velike uz potok Dubočanka do šumskog predjela Duboka i sjenice Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. Ova staza je izabrana jer nije zahtjevna za hod, uzbrdica je blaga a cesta široka i u dobrom stanju. Uslijedi je predah i zajednički doručak u prirodi.
Papuk nisu gledali ali su uživali u žuborenju njegovih nabujalih potoka, mirisu procvjetale bazge i ugodnoj hladovini stoljetnih krošnji. Na ovom izletu nisu se brojali prijeđeni kilometri već nova poznanstva a sunčano vrijeme je dodatno uljepšalo cijeli događaj.
Ideja za ovaj izlet je nastala prošle godine u HPD Gojzerica prilikom stvaranja godišnjeg plana izleta. Vodičica Martina Keller je izrazila želju da bi bilo naći planinarsku stazu u kojoj bi i naši slijepi sugrađani mogli uživati i doživjeti čari planinarenja. Posebno iz razloga što slijepe osobe su u svom svakidašnjem životu često ograničenih mogućnosti za kretanje. Kreću se najčešće po istom, poznatom terenu i trebaju pomoć pri odlasku u nove i nepoznate prostore.
Ima puno primjera iz cijelog svijeta ali i hrvatskih razvijenijih sredinama poput Zagreba da slijepi uspješno planinare, imaju svoja planinarska društva, upuštaju se u razne izazove i pomiču granice svojih mogućnosti. S iskustvom i dobrom kondicijom ravnopravno planinare s ”videćim” planinarima te ruše predrasude što je moguće i nemoguće. Pružaju dobar primjer te smanjuju strahove kod drugih slijepih osoba od ovakvih aktivnosti.
Stoga se i HPD Gojzerica upustilo u ovaj izazov i organiziralo prvi planinarski izlet za slijepe u Slavoniji. Nakon testiranja nekoliko staza izbor je sveden na stazu od Velike do Duboke zbog njene jednostavnosti ali i prekrasnog šumskog predjela kroz koji prolazi a koji je iznimno bogat vodom. Sudionicu su izlet ocijenili uspješnim i iskazali interes za druge izlete ovog planinarskog društva što je vjetar u leđa za danji rad vodičima HPD Gojzerica.
Ovo je prilika da se najavi kako HPD Gojzerica planira zajedno s  Hrvatskim planinarskim savezom (HPS) održati ove godine krajem rujna veći izlet na Papuk za osobe s invaliditetom. Naime pri Hrvatskom planinarskom savezu djeluje Radna skupina za osobe s invaliditetom (OSI). Njezina zadaća je razvijanje i unaprjeđenje planinarskog rada sa zainteresiranim OSI kroz organiziranje njihovih aktivnosti te edukaciju planinara o sigurnom i svrsishodnom načinu vođenja OSI po planinama.
Planinarenje svakoj osoba, neovisno vidi li ona ili ne, donese u život puno lijepih trenutaka i doživljaja, stoga ćemo ovu praksu zajedničkih izleta nastaviti.

Izvor: HPD Gojzerica Požega
kontakt: +38598760236


Vezano
Vezano