Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA Stazom 7. Obiteljskog izleta 


Tridesetak planinara HPD Gojzerica Požega jučer je testiralo planinarsku stazu 7. Obiteljskog izleta, koji se treba održati u Požegi 10. ožujka 2024. godine. Ova manifestacija održava se već sedmu godinu za redom povodom Dana Grada Požege – Grgureva, a organizator je HPD Gojzerica Požega. Vodič ovog izleta bio je predsjednik društva Višeslav Turković, a vodio je planinare sljedećom trasom: Trg Sv. Trojstva – Jagodnjak – Seoci – Sv. Vid – Vranduk – Gospino brdo – Koydlov zdenac – Gospino brdo – Vranduk – Grgin dol – Trg Sv. Trojstva. Izlet je potrajao 4 i pol sata, dok je staza bila u dužini 12 km.

Dok su se kretali obroncima Požeške gore osunčani gotovo proljetnim suncem, mogli su uživati u prekrasnim pogledima na grad i udaljene slavonske planine: Psunj, Papuk i Krndiju. Popovši se do ”ratarničkih vinograda” odmah iza stare trošne zgrade, uspjeli su pronaći Kydlov zdenac koji se skrio u šikari. Običan prolaznik vjerojatno ne bi primjetio da se tamo nalazi zdenac – izvor vode (”izvor života”), ali naši planinari to su dobro znali i bili su pripremljeni za ovaj susret. Koydlov zdenac to je lijepo uređen i sazidan izvor vode, koji je još uvijek u funkciji i može okrijepiti žedne prolaznike. Zajedničkim snagama izgradili su ga vinogradari i planinari, sada već davne 1998. godine kako bi im poslužio za okrijepu. Planinarim bi poslužio kada prolaze ovim područjem u obilasku Požeške gore, dok je vinogradarima služio da se osvježe tijekom napornog rada u vinogradu. Inače Stjepan Koydl, čovjek prema kojemu se zove ovaj zdenac, bio je poznati požeški voćar i vinogradar. Nakon završene niže gimnazije u Požegi, 1897–1900. godine, radio je kao vinogradarski i voćarski vježbenik na vlastelinstvu u Kutjevu i zemaljskom dobru u Božjakovini. Godine 1901.–1902. školovao se u pomološkom zavodu u Reutlingenu i 1902–1903. godine u voćarsko-vrtlarskom zavodu u Stuttgartu. Od 1903. godine je asistent i potom pristav na kutjevačkom vlastelinstvu te od 1904.–1907. godine enolog i pomolog na Višem gospodarskom učilištu u Križevcima, a od 1907. godine do umirovljenja 1941. godine bio je učitelj vinogradarstva i voćarstva u Zemaljskoj ratarnici u Požegi.  Obavljao 1924.–1930. godine i dužnost okružnoga ekonoma te je poučavao voćarstvu, vinogradarstvu i podrumarstvu žitelje Požeške kotline, Slavonije i drugih hrvatskih krajeva. Napisao je više od 300 članaka u časopisima i listovima Gospodarski list, Izložbeni vjesnik, Glasnik Županije požeške, Hrvatski narod, Narodne novine, Smotra dalmatinska, Gospodar, Agramer Tagblatt, Gospodarska smotra, Narodna obrana, Obzor, Zrno i Poljoprivredni glasnik.  Svoju je knjižnicu  od oko 150 djela ostavio Poljoprivrednoj školi u Požegi, požeška Udruga vinogradara i voćara nosi njegovo ime.

Nakon dužeg odmora i uživanja planinari su se vratili u grad, spuštivši se preko Grginog dola došavši na polaznu točku. Rastali su se radosni pošto će ovu avanturu ponoviti tijekom 7. Obiteljskog izleta, zajedno s gostima iz raznih krajeva lijepe naše koji uskoro dolaze. Ove godine domaćini očekuju mnogo veći odaziv gostiju, pošto je njihov izlet uvršten u 150 izleta kojima Hrvatski planinarski savez obilježava: ”150 godina aktivnog planinarstva u Republici Hrvatskoj”.

https://hpdgojzerica.hr/

Izvor: HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi