Search
Close this search box.

HPD „GOJZERICA” POŽEGA Tri najviša vrha Papuka

Minule nedjelje u rano jutro članovi HPD Gojzerica uputili su se prema vrhu prekrasne planine Papuk te još dva vrha. Sunčano jesenje jutro obećavalo je spektakularne poglede sa vidikovaca koji su se nizali putem do vrha. Izlet je započeo kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Sudionike je podsjetio na hrabrost i žrtvu koju su hrvatski branitelji dali za našu zemlju. Planinari su im odali počast, zapalivši lampion i pomolivši se za njihove duše. Uslijedio je prvi uspon do vrha Koprivnatog brda 852 mnv, a ono je sve oduševilo svojim strminama i potencijalom za sanjkanje i skijanje u nadolazećim zimskim mjesecima. Potom su ispred planinara bili šumoviti predjeli. Dinamično su se izmjenjivale sjene crnogoričnih stabala i šarenilo bjelogorice. Idući značajni vrh je bio Ivačka glava, ujedno i drugi vrh Papuka po visini 913 mnv. Uspon je bio žestok i strm, a završetak dojmljiv zbog stjenovitog terena i potrebe hvatanja za stijene iz sigurnosnih razloga. Većina planinara ovaj vrh doživljavaju, kao jedini pravi vrh na Papuku.
Nakon dužeg odmora za vraćanje energije i okrijepu te hvatanja sunčevih zraka, ekipa je nastavila put preko Vratnica do vrha Papuka 953 mnv. Nakon više od sat hoda, stigli su do vrha planine Papuk. Ovdje ih je dočekao osunčan proplanak za odmor, Zen klupica i zadivljujući pogled. Zelenilo šuma isprepleteno s toplim nijansama jesenskih boja pružalo je prizor koji je bio vrijedan svake minute napora koje su uložili u ovo planinarenje. 
Spuštanje s planine iskoristili su za istraživanje još jedne skrivene papučke ljepote, špilje Uviraljke, najdublje špilje na Papuku. Cijelim putem susretali su prijatelje planinare iz raznih dijelova lijepe naše, pa čak i inozemstva. Sudionici izleta rastali su se zadovoljni lijepim danom kojeg su proveli u prirodi i ljepotama Papuka, koje su doživjeli i dijelili kao zajedno kao pravi planinari.
Do iduće zgode i nezgode!

Izvor: HPD Gojzerica Požega

Vezano
Vezano