Search
Close this search box.

HPD HZZO POŽEGA Izlet u Gorski Kotar

Hrvatsko planinarsko društvo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje organiziralo je ove godine svoj godišnji višednevni izlet u Gorski Kotar u okviru kojeg je održana i redovna godišnja izvještajna skupština Društva.
Proteklog vikenda od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine u sklopu izleta obišli su nekoliko lijepih planinskih vrhova sjevernog i južnog dijela Gorskog Kotara koji su ujedno i kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice. Iako vremenska prognoza nije bila naklonjena planinarima i ovaj se put pokazala istinitom narodna izreka „kakvo društvo takvo i vrijeme“. Postavljeni ciljevi prilikom organizacije izleta u cijelosti su ispunjeni.
Prvi dan cijela grupa od 40-ak planinara popela se vrh Kamenjak ujedno i kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice. Staza do vrha je slikovita i nije zahtjevna. Posebnu radost svojom vriskom i veseljem darovao je najmlađi član Društava Mihej star nešto više od godinu dana.


Društvo ima članove iz različitih dijelova Hrvatske stoga su na godišnjem izletu održava Skupština društva. Na Skupštini Društva na kojoj su bili članovi iz Službi HZZO-a Direkcija, Osijek, Virovitica, Karlovac, Krapina, Zagreb i Požega usvojeno je Izvješće o radu u protekloj godini i Plan rada za 2023. godinu. Podijeljene su i zahvalnice zaslužnim planinarima članovima sekcije markacista, kao i prijateljima planinarima iz HPD Gojzerica i HPD Sokolovac iz Požege s kojima imamo plodnu višegodišnju suradnju u raznim akcijama i planinarskim izletima.
Na izletu je dodijeljena i posebna zahvalnica predsjedniku HPD Gojzerica Požega Višeslavu Turkoviću zbog omogućavanja članovima Društva da pohađaju njihovu opću planinarsku školu.
Drugog dana izleta svladani su vrhovi južnog dijela Gorskog Kotara Veliki Kobiljak (1119m) i Medviđak (1027m), oba kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice.
Staza je bila zahtjevnija nego pri usponu na Kamenjak zbog obilne kiše koja je padala prethodne dane i posljedično vrlo raskvašenog terena. Putem su se izmjenjivali oblaci i sunce tako da na vrhovima bio dobar vidik koji je pucao na južni Gorski Kotar, Kvarner s Učkom i otocima. Posebno je lijep pogled bio s vrha Medviđak.


Na povratku kući zaustavili smo se u Kamačniku kod Vrbovskog koji je proglašen zaštićenim krajolikom prirode u Primorsko-goranskoj županiji. Kanjon se nalazi u jednom od najljepših dijelova Gorskog Kotara. Svojom netaknutom ljepotom ubraja se u najzelenija i najbajkovitija izletišta u Hrvatskoj. Staza je duga oko 7 km i nije zahtjevna te je prilagođena svim uzrastima.
Na kraju svi su uživali u poznatim štrudlama od borovnica i šumskog voća te su s pravom  proglašene jednim od najboljih. Svakako ih probajte ako budete u prilici.

Sanja Gusić, predsjednica HPD HZZO Požega

 

Vezano
Vezano