Search
Close this search box.

HPD SOKOLOVAC I HPD GOJZERICA Zajednička eko akcija za zeleni Papuk

Ovu se subotu šezdesetak planinara i ljubitelja prirode okupilo u blizini Velike kako bi zajedničkim naporima očistili divlji deponij koji se šumom proteže od autodroma Poljanice prema stijenama Sokoline. Na ovome području se nekada nalazilo neslužbeno odlagalište komunalnog otpada Općine Velika, koje je zatvoreno i sanirano, no čini se da i dalje privlači ljude koji svoje kućne viškove neodgovorno pohranjuju u zelena skrovišta obližnjih šuma. Kako se ove godine obilježava 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, Komisija za zaštitu planinske prirode Hrvatskog planinarskog saveza pokrenula je akciju pod nazivom „ 150 ekoloških akcija za 150 godina planinarstva“. Eko akcijom za zeleni Papuk požeška planinarska društva pridružila su se programu zaštite prirode koji se provodi povodom ovog jubileja.
Suradnja članova HPD Gojzerica Požega i HPD Sokolovac Požega započela je još krajem prošle godine na tečaju za čuvare planinske prirode u Velikoj, koji su uspješno završila dva člana i dvije članice ovih društava. Lokaciju za prvu zajedničku akciju nije bilo teško odrediti, jer planinari na gotovo svakom izletu otkrivaju nova zagađena područja prirode, a Općina Velika je objeručke prihvatila ovu inicijativu. Javna ustanova Park prirode Papuk koja upravlja ovim zaštićenim područjem, pobrinula se za dio radne opreme, kao i TZ Zlatni Papuk, a ostatak su donirali Alles d.o.o. i Color trgovina d.o.o.


Osim članova HPD Gojzerica Požega i dvadeset polaznika njihove 6. opće planinarske škole, volontera HPD Sokolovac Požega, veličkih planinara iz PD Mališćak, volontera HPD Klikun Pleternica, članova Udruge Oppidum te zaposlenika Parka prirode Papuk, akciji se pridružilo i 15 međunarodnih volontera iz Francuske, Italije, Španjolske, Poljske, Litve, Ukrajine i Gruzije te njihovi koordinatori iz Eko centra Latinovac. Mladi volonteri trenutno borave u Latinovcu i sudionici su projekta u okviru programa Europskih snaga solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Oduševila ih je naša priroda ali i zgrozila nebriga za očuvanje njene ljepote. Domaćin okupljanja bio je Offroad klub 4×4 Papuk na čijem se autodromu provodila koordinacija cijele akcije. Uz pomoć njihove mehanizacije i vještina njihovih članova te spretnosti i opreme ekipe iz Thrillseeker Croatia i HGSS Stanice Požega, čak je i krupni otpad brzo preseljen u kontejnere Komunalca Požega d.o.o. koji se naknadno pobrinuo za njegovu otpremu.
Ekipa je vrijedno radila od 9 do 13 sati kada je stigao zasluženi ručak za koji se pobrinula Općina Velika, a nastavila bi i nakon njega da kontejneri nisu bili puni, a vreće potrošene. Ukupno se nakupilo preko 20 m3 smeća koje se moglo reciklirati da je svoje počivalište pronašlo na primjerenom odlagalištu. Da smeću nije mjesto u prirodi, zna svaki vrtićar, a eto ipak u ovoj šumi se nagomilalo štošta. Našlo se tu dijelova automobila, guma, bicikala, kosilica, staklenki, limenki, sanitarne opreme, odjeće i obuće, ali i jedna kompletna sjedeća garnitura. Sunčan dan je uvijek najljepše provesti u prirodi, pogotovo u dobrom društvu poput onog koje se okupilo na akciji. Smijeha je bilo i kad su se izvlačile polupane wc školjke, razbijeno staklo, potrošene britvice i plastične vrećice. Ipak, ne bi li bilo ljepše da je sve navedeno završilo u adekvatnom komunalnom spremniku ili na reciklažnom dvorištu i da su akteri ove priče sunčanu subotu proveli diveći se prirodnim ljepotama, a ne sanirajući propuste svoje vrste. Poruka ove akcije je već svima znana, ali čini se da ju treba iznova ponavljati: čuvajmo prirodu, jer priroda može bez nas, ali mi ne možemo bez nje.
Čuvari planinske prirode HPD Sokolovac i HPD Gojzerica zahvaljuju svima na podršci i sudjelovanju, a ljudima poručuju: u prirodi ne ostavljajte tragove, osim tragova svojih stopa!
Izvor: HPD Gojzerica

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega