Search
Close this search box.

HPD „SOKOLOVAC” Izlet na biser slavonskog gorja Park šumu Jankovac i etno susrete Požeštine

Mala, ali vesela družina željna avanture okupila se i ove nedjelje ispred željezničkog kolodvora  u Požegi  i nakon kratkog zadržavanja krenula auto posadama put Velike. Nakon polusatne vožnje  ostavili su aute na okretištu kod  starog kamenoloma “Tisica”. Dalje je ekipa nastavila pješice do šumarskog fakulteta, te šumskim putem do jezerca. Nakon kratke okrijepe nastavili su šumskom stazom  prema Jankovcu.

U samoj blizini parka kretali su se grofovom stazom dužine cca dva i pol kilometra. Na samoj stazi nalazi se i grofova spilja sa sarkofagom. Malo dalje naišli su  na Maksimovu špilju koja je ime dobila po hajduku Maksimu Bojaniću koji je ovim predjelima haračio u drugoj polovini 19-og stoljeća. Put ih je vodio do staklarskog groblja i očuvanih nadgrobnih spomenika Ivana Gasteigera i njegove supruge Katarine austrijskih velikaša i vlasnika staklane koja je radila prvih dvadeset godina devetnaestog stoljeća.

U podnožju samog parka nalaz se 35 m. visok slap “Skakavac” koji se vodom napaja s izvora jankovačkog potoka i obrušava u kanjon potoka Kovačice. Nakon jednosatnog zadržavanja na Jankovcu veseli planinari su nastavili preko šarenoga stupa do kamenoloma odakle su autima krenuli put Vetova na 8.etno susrete i “Čvarkijadu” gdje je HPD “Sokolovac” Požega imao svoj štand te je tom prilikom prezentiran rad i aktivnosti Društva te brojna planinarska oprema koja je potrebna prilikom uspona na visoka gorja.

Uz čašicu ugodnog razgovora i slavonsko kolo te tamburaše druženje na manifestaciji se nastavilo do kasnih poslijepodnevnih sati kada je planinarska družina krenula svojim kućama. Vodič ovog zanimljivog izleta je bio Dragan Davidović.

Izvor: Bruno Horvat, struč. spec. oec.
HPD “Sokolovac” Požega,
Predsjednik

Vezano
Vezano