Search
Close this search box.

HPD „SOKOLOVAC” Najavljeni „42. Papučki jaglaci“

HPD „SOKOLOVAC” organizator je 42.Papučkih jaglaca koji će se održati idućeg vikenda. O tome je više bilo riječi na konferenciji za novinare u Velikoj.

Suorganizatori manifestacije su TZ Zlatni Papuk i Park Prirode Papuk
Pokrovitelji: Požeško-slavonska županija, Općina Velika, Grad Požega, TZ Požeško-slavonske županije, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Udruga “Slavonski planinari” i Požeški sportski savez

Papučki jaglaci- povijest

Planinarska manifestacija “Papučki jaglaci” je utemeljena 1982 godine. Upravni odbor Planinarskog društva “Sokolovac” nakanio je organizirati masovnije okupljanje planinarki i žena ljubitelja prirode za 8. ožujka praznik Dana žena. Tadašnji predsjednik Društva Ivica Martinek povjerio je zadaću da pronađe neki smisleni naziv priredbe tadašnjem tajniku Ivanu Jakovini.

Njegova je ideja bila da se to masovno okupljanje planinara i ljubitelja prirode održi na Papuku, za Dan žena (8. ožujka). Kasnije je termin prebačen na datum početka proljeća 21. ožujka. Planinarsko-rekreativna te turistička manifestacija je zamišljena kao privi proljetni izlet planinara Slavonije i ostalih ljubitelja prirode, posebice mladeži.

Ove godine manifestacije će se održavati dva dana, 16 i 17. ožujka 2024. g.
Uz bogat izbor planinarskih staza na Papuku sve sudionike očekuje i bogata gastronomska ponuda te zabavni program oba dana održavanja Papučkih jaglaca.
Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost obilježena buđenjem prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće. U svakom slučaju u Zlatnoj Slavoniji uživat ćete na čistom zraku i prekrasnoj prirodi. Vjerujte, nema ljepšeg i zdravijeg doživljaja destinacije od onog kojeg proživite pješačeći.

Kako je zbog prirodnih ljepota i značajnih krajobraza te same manifestacije „Papučke jaglace“ prijašnjih godina je znalo pohoditi više od 3000 tisuće posjetitelja iz preko 80 (ne samo planinarskih) udruga iz cijele Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije.

Autobus, bez obzira na veličinu i broj sjedala te automobile, možete parkirati kod crkve u Velikoj, a od crkve do doma imate cca. 5 minuta ići pješice. Napomena promet za autobuse I automobile bit će zatvoren od Veličkih bazena prema PD “Lapjak”.


Na centralnom mjestu okupljanja kod PD “Lapjak” bit će postavljeni štand HPD-a “Sokolovac” Požega gdje će se moći kupiti razni planinarski suveniri.
„(Ne)običan kamen“ naziv je male izložbe stijena, minerala i fosila Slavonskog gorja koju organizira Biblioteka Papuk u sklopu ovogodišnjih Papučkih jaglaca.
Namjera ove amaterske zbirke članice HPD-a Sokolovac Tene Brnad je pokazati ljepotu i raznolikost neobrađenog i naizgled „običnog kamenja“, stijena koji se nalaze svuda oko nas i na koje najčešće ne obraćamo pažnju.
Najveći dio zbirke prikupljen je na Požeškoj gori, Papuku i Krndiji. Bilo da je pronađen u potoku ili na vrhu brda, u napuštenom kamenolomu ili u nasipu šumskog puta, svaki „kamen“ u ovoj zbirci je pažljivo čuvan i obožavan kao malo čudo prirode koje priča zanimljivu priču o postanku i burnoj prošlosti Slavonskog gorja.
U zbirci možete vidjeti najstarije stijene u Hrvatskoj po kojima je Papuk poseban, različite vrste sedimentnih stijena, magmatske stijene koje su vezane uz vulkansku aktivnost, svjetlucave kalcite, fosile iz vremena Panonskog mora…
Izložbu možete razgledati na štandu Biblioteke Papuk kod Planinarskog doma Lapjak, u nedjelju 17. ožujka od 9 sati.
Navedeni štand će biti I prijavni za sva planinarska Društva koja će dobiti prigodne zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji.

Uz štand HPD “Sokolovca” Požega nalazit će se štandovi TZ Zlatni Papuk na kojemu će se moći dobiti sve važe turističke informacije a ponajprije o Parku prirode Papuk te Fakulteta turizma I ruralnog razvoja u Požegi gdje će se moći saznati nešto više o Fakultetu te njegovom djelovanju I aktivnostima.

Program;

16. 3. 2024. (SUBOTA)
Dolazak u Veliku Planinarski dom “Lapjak” Velika u 13.00 h.
Pozdravni govori organizatora i odlazak na stazu u 14.00 h:
STAZA NA “PAPUČKIM JAGLACIMA” 2024-SUBOTA
1.“Staza jaglaca“ HPD “Sokolovac” Požega
Planinarski dom „Lapjak“ – Stari grad – Tauberove stijene – Vrh Lapjaka – Šulerov put – Planinarski dom „Lapjak“. 3 sata. Lagani planinarski put.
Nakon povratka sa staze sve očekuje PLANINARSKI RETRO PARTY TE GRATIS ROŠTILJ uz ponudu pića.
Nastup grupe “Amor” od 17.00 do 20.00 sati.

17. 3. 2024. (NEDELJA)
Satnica i Protokol:
08.00-09.00 Okupljanje kod Planinarskom doma “Lapjak” u Velikoj i planinarski doručak (glazba s razglasa)
09.15 – Pozdravni govori organizatora i pokrovitelja:
09.30 – Polazak na staze: Koordinator vodiča Ratimir Čajka

STAZE NA “PAPUČKIM JAGLACIMA” 2024


STAZE NA “PAPUČKIM JAGLACIMA” 2024 (Nedjelja)

 

1. “Staza jaglaca“ HPD “Sokolovac” Požega (Ivana Šljerić i Hrvoje Mikolčević)
Planinarski dom „Lapjak“ – Stari grad – Tauberove stijene – Vrh Lapjaka – Šulerov put – Planinarski dom „Lapjak“. 3 sata hoda. Lagani planinarski put.

2. “Jankovac“ HPD “Sokolovac” Požega (Dragan Davidović I Dario Francuz)
Planinarski dom „Lapjak“ – Duboka-Jezerce- Grofova Staza- Jankovac- Šareni stup- Duboka- PD Lapjak
5.30 sati hoda. Lagan planinarski put

3. “Češljakovački vis“ HPD “Sokolovac” Požega (Dražen Jakoubek I Krešo Bubak)
Planinarski dom „Lapjak“ – Toplička glava – Kaniška glava – Velika bukva – Lipova glava – Čifutski bunar – Češljakovački vis – Trišnjica.
Povratak: Trišnjica – Lipova glava – Slatka stijena – Kamenolom Tisica – Planinarski dom „Lapjak“.
6 sati hoda. Srednje naporna tura.

4. “Trišnjica“ – HPD “Sokolovac” Požega (Predrag Livak I Josip Kercel)
Planinarski dom „Lapjak“ – Kamenolom Tisica – Vidikovac Tisovac – Trišnjica – Planinarski dom „Lapjak“. 4 sata hoda. Lagan planinarski put.
5. “Mališćak“ (PD “Mališćak”) Tomislav Šebalj I Mario Perić
Planinarski dom „Lapjak“ – Crkva u Velikoj – Nastavno obrazovni centar HEP-a – Turjak – Planinarsko sklonište Mališćak – Pliš – Planinarski dom „Lapjak“. 5 sati hoda. Srednje naporan planinarski put.

6. “Tri gorska potoka” HPD “Sokolovac” Požega (Tomislav I Andrej Garilović)
PL. dom Lapjak- Bazeni-Parking-Kamenolom- Veličanka-Sastavci-Zagradska Rijeka- Padežka cesta-Kovačev greb- Ravno- Dubočanka- PD Lapjak. Ukupno 5 h hoda. Srednje naporan planinarski put.

Nakon povratka sa staza sve okupljene očekuje bogata gastronomska ponuda, tradicionalni planinarski grah i roštilj  te pića po popularnim cijenama.
Planirana zabava počinje u 13.00 kada će nastupiti grupa “Amor” koja će zabavljati sudionike do kasnih večernjih sati.
Svi koji planiraju ostati i noćiti u ponudi su brojni smještajni kapaciteti u okolici manifestacije.
Svim planinarima i izletnicima želimo da se ugodno osjećaju u prostoru Parka prirode Papuk te da ponesu samo najljepše I najbolje uspomene s istih.
Umor prolazi a zadovoljstvo ostaje.
Pozivamo Vas stoga da nam se svakako pridružite te Vam upućujemo srdačne planinarske pozdrave.
Ako Vam još nešto zatreba slobodno nam se obratite.

Izvor: Bruno Horvat, mag.oec
Predsjednik HPD “Sokolovac” Požega 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi