Search
Close this search box.

HPD „SOKOLOVAC” Pohodili 14. Astro Party na Papuku

Već po tradiciji krajem kolovoza planinari HPD-a Sokolovac Požega pohodili su 14. Astro Party koji se održao na prostoru visoravni Metaljka na Zapadnom Papuku povrh bivšeg sela Mrkoplja. Navedena manifestacija je bila u samoorganizaciji zaljubljenika u planine Miroslava Mesića i Zdravka Dragaša koja se održala 26./27.kolovoza. Događaj je bio namijenjen svim ljubiteljima prirode, astronomije te uživanja na svježem zraku. Veliki broj posjetitelja njih oko 70-tak se okupio tijekom popodnevnih i večernjih sati.

Ovaj jedinstveni događaj okuplja posjetitelje iz cijele Hrvatske a ponajviše iz istočnog i središnjeg dijela naše zemlje. Posebno veseli činjenica što svake godine sve veći broj srednjoškolaca i studenata odluči posjetiti ovaj događaj te promatrati nebo cijele noći. Navedeni lokalitet i proplanak smješten je na 492 m nadmorske visine, a ujedno je i mjesto s najmanjim svjetlosnim onečišćenjem u kontinentalnoj Hrvatskoj.  Za sve one koji nisu bili sigurni za lokaciju i kako je pronaći bio je organiziran zajednički polazak automobilima iz mjesta Striježevica. Zaljubljenici u astronomiju mogli su s visoravni Metaljke u miru i tišini pri gotovo minimalnom svjetlosnom zagađenju promatrati noćno nebo pomoću dva postavljena teleskopa. Tom prilikom mogla se vidjeti naša galaktika “Mliječni put” te ostale planete sunčevog sustava. Svake godine veliki broj posjetitelja se odluči kampirati te tom prilikom se postavi pravo malo kamp naselje.

Osim promatranja i razgledavanja neba posjetitelji su mogu čuti zanimljive stvari o astronomiji od glavnih promotora znanosti 70-tih godina prošlog stoljeća u požeškoj Gimnaziji akademika Marka Jakšića te ostalih eminentnih gostiju. Na lijepom pokošenom prostoru uz logorsku vatru mogle su se naći i slavonske delicije te poneko osvježenje kako bi upotpunilo noćno promatranje neba. Ljubitelji astronomije svoje uspomene su pokupili fotoaparatima i mobitelima kako bi ovjekovječili ovaj poseban događaj. Nakon počinka u šatorima posjetitelji su krenuli svojim kuća sa željom da se ponovno vide dogodine na 15. Astro Party-iju na Papuku. Logističku pomoć manifestaciji kao i svake godine dali su požeški planinari HPD “Sokolovac” Požega.

Izvor: HPD Sokolovac, predsjednik Bruno Horvat

 

Vezano
Vezano