Search
Close this search box.

HPD „SOKOLOVAC” POŽEGA Izlet na Rupnicu i Arboretum Lisičine

Već po tradiciji članovi Društva te simpatizeri organiziraju zajednički izlet na Rupnicu i Arboretum Lisičine na Papuku.
Planinari su se okupili protekle nedjelje kod “Ćire” u 09.00 h te nakon kratkog dogovora krenuli su put svojeg odredišta. Za početak izleta planinari su izabrali Rupnicu koja je jedinstveni geološki spomenik prirode jugozapadno od Voćina, na mjestu nekadašnjeg kamenoloma. Jedna je od znamenitosti unutar parka prirode Papuk. Rupnica je nastala uslijed erupcije vulkana na dnu Panonskog mora prije 70 milijuna godina. Nakon kratke šetnje i obilaska planinarska družina je krenula dalje uz vidno zadovoljstvo grupe viđenim.
Nakon 20-ak minuta vožnje prema Slatini planinari su mogli nastaviti svoj izlet u  Arboretumu Lisičine koji se nalazi u istoimenom selu usred planine Papuka. Osnovne informacije o navedenom muzeju žive flore u Hrvatskoj koji je nastao 1963.g zalaganjem inženjera šumarstva Đure Jorgića planinari su mogli čuti od predsjednika Društva Brune Horvata. Prvotno je zauzimao površinu od približno 40 hektara. Do Domovinskog rata, ovaj arboretum je bio bogat raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaćim vrstama u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Ukupno je imao oko 2500 taksona i kultivara i bio je jednim od najznačajnijih u jugoistočnoj Europi. Nakon rata arboretum se vrlo sporo obnavljalo, sve do 2013 g. kada je sredstvima Europske unije djelomično obnovljen i otvoren za javnost. Tijekom ugodne šetnje i razgledavanja planinare je pratilo toplo i sunčano vrijeme. Sve viđeno je ostavilo gotovo bez daha nazočne koji su pauze iskoristili za ugodan razgovor te ručak u sjenicama koje su sagrađene za tu namjenu.
U sjevernom dijelu arboretuma planinari su naišli na prirodnu bukovu prašumu, koja je kroz 50 godina prepuštena prirodnim procesima. Nakon ugodno provedenih 3 sata planinarska ekipa je krenula nazad prema Voćinu gdje su uz odmor i okrjepu obišli  Geo-info centar u Voćinu koji je početna točka za upoznavanje posjetitelja s obilježjima i značajem Geo-parka Papuk, Parka prirode Papuk, te cjelovitim sustavom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Puni dojmova i zadovoljstva planinari su krenuli svojim kućama uz poziv da im se pridružite u skitnjama i upoznavanju svoga zavičaja. Vodič izleta je bio Branimir Bartolović.


Izvor: Bruno Horvat, mag.oec
Predsjednik
HPD “Sokolovac” Požega 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega