1sokolo

Iz Požege se krenulo u  ranim jutarnjim satima. Uz skretanje u Zagreb i jednu pauzu na putu u Baške Oštarije dolazimo oko 7h, popili smo kavu u hostelu, te oko 8h krećemo prema našem današnjem odredištu Šugarskoj dulibi. Put nas vodi  strmom skijaškom stazom, što nas je odmah razbudilo i zagrijalo za daljnje hodanje. Nakon 3 sata dolazimo na Piskovitu kosicu gdje pravimo pauzu za  ručak.

Dalje put nastavljamo kroz prekrasno divlje Ramino korito. Prolazimo strmi Pasiji Klanac, dolazimo do Ripišta odakle imamo još samo 15min do našeg odredišta Šugarske dulibe. Na Dulibi nije bilo nikoga pa samo šatore ostavili u ruksacima, a vreće za spavanje prostrli po skloništu. Nakon odmora, kuhanja kave.. roštiljanja uputili smo se na obližnji vrh Veliki Stolac. Kažu da je od tamo najljepši zalazak sunca u što smo se i sami uvjerili. S vrha se pruža prekrasan panoramski vidik prema moru, a otok Pag vidi se u cijeloj njegovoj dužini. Pogled je to koji Vas ostavlja bez daha. Na Dulibu dolaze još 3 planinara, mladi dečki puni entuzijazma, želje i volje za planinarenjem. Mrak je već odavno pao, vrijeme je za spavanje. Večeras imam privilegiju spavati kraj ogromne staklene stijene sa pogledom na Velebit i predivno zvjezdano nebo.

Budimo se oko 6 sati, kuha se kava, doručkujemo i spremamo se na povratak. Po izlasku iz Raminog korita odvajamo se za Ždrilo. Ždrilo je lijepo malo moderno uređeno sklonište u blizini Piskovite kosice.  Kuhamo kavu, odmaramo, uživamo u predivnom pogledu. Nakon dužeg odmora vrijeme je za povratak u Baške Oštarije i zasluženo pivo u hostelu!  Bila su ovo 2 predivno provedena dana, super vrijeme, ekipa još bolja. Velebit se još jedno predstavio u svoj svojoj ljepoti i kao da nam je rekao: ” Dođite opet”  I hoćemo! Već se u glavi motaju ideje za nove, nadam se isto ovako lijepe izlete!
Vodiči izleta: Ivana Šljerić i Hrvoje Mikolčević

Tekst: Ivana Šljerić

 

 


Leave a comment