Search
Close this search box.

HPD „SOKOLOVAC” POŽEGA Na tradicionalnom Martinju u Kutjevu

Već po tradiciji požeški planinari svake godine u svome kalendaru imaju posjet Kutjevu odnosno jednoj od najpoznatijih manifestacija u našemu kraju Martinju u Kutjevu. Usprkos lošoj vremenskoj prognozi članovi Društva su krenuli put Kutjeva ispred “Ćire”. Domaćin i organizator izleta HPD “Vidim” iz Kutjeva za sve sudionike je organizirao slavonski doručak te okrjepu uz čaj. Početak pohoda i program poremetila je velika i obilna kiša koja je prolongirala izleta za sat vremena. Svi željni hodanja i druženja ipak su se opredijelili na pohod te su članovi Društva odlučili pohoditi  Vilu Vinkomir. Navedeni objekt odnosno klijet Vinkomir nastala je 1939. po uzoru na osmatračnicu iz razdoblja turske vlasti, a nalog za gradnju dao je Zdenko Turković.  Tijekom hodanja prema navedenom objektu planinare se često svraćali na čašicu razgovora Kutjevčani želeći promovirati svoje vinograda i svoj rad. Prilikom dolaska na odredište moglo se susresti planinara iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine te Srbije. Prisutnim planinarskim prijateljima tom prilikom se obratio bivši predsjednik Društva Predrag Livak koji je rekao neke zanimljive podatke o Kutjevu te uzgoju vinove loze u ovim krajevima. Nakon okrepe i zajedničkog fotografiranja planinarska družina je krenula put Trga Graševine jedinstvenog trga u svijetu.

 

.

Glavni i centralni dio programa je bio Martinjski obred uz vinskog biskupa nakon čega su pozornicu preuzeli TS “De Gotho” i TS “Žute Dunje”, pružajući nezaboravan glazbeni program.
Tijekom manifestacije mogla su se degustirati najbolja Kutjevačka vina te probati brojne specijalitete koji se pripremaju u ovim krajevima povodom Martinja. Uz puno zabave i plesa te nadasve druženja planinari su krenuli svojim kuća s pozivom da im se pridružite iduće subote na Martinju u Požegi. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.

Izvor: Bruno Horvat, mag.oec HPD “Sokolovac” Požega, predsjednik

Vezano
Vezano