Search
Close this search box.

HPD „SOKOLOVAC“ Tradicionalni susret planinara pjesnika i slikara na Sovskom jezeru

Požeški HPD ,,Sokolovac” i Sekcija ,,Ruševo” prošlog vikenda organizirali su tradicionalnu planinarsko-kulturnu manifestaciju “Susret planinara pjesnika i slikara”, koja je održana na Sovskom jezeru. Ova manifestacija se održava više od 30 godina te je nezaobilazan događaj u planinarskom kalendaru društava iz cijele Slavonija. Okupljanja planinara bilo je predviđeno u Ruševu “kod križa”, gdje su domaćini priredili planinarski doručak te okrepu s poznatim pićima ovoga kraja. Nakon pozdravnih govora planinari iz desetak planinarskih Društva iz Slavonije krenuli su put Sovskog jezera na poznate staze, puteljke i cestu koja presijeca prekrasne predjele Dilj gore.

S obzirom na to da je cilj izleta bio uživanje i druženje,  planinarska staza nije bila zahtjevna te je trajala oko 3 sata uz nekoliko pauza. Hodajući prekrasnim gorskim predjelima, planinarska družina ima je prilike upoznati se s brojnim vrstama biljaka i cvijeća koji se nalaze na ovom dijelu. Nakon ugodnog hodanja i razgledanja te prekrasnih pogleda kod Vidikovca, planinari su stigli do Sovskog jezera koje je dobilo nove konture s drvenom šetnicom oko  jezera.

Punih pluća i vidno zadovoljni izletom, oko stotinjak ljudi se okupilo oko sjenice gdje je bio predviđen i službeni program manifestacije. Na događaj se prijavio velik broj pjesnika i jedina slikarica Dragica Čuturilo Petrač, koja je tom prilikom za nagrađene pripremila slike te napravila prigodnu izložbu u prirodi. Komisija u sastavu Željka Vuletić, Marina Lazar iz PD “Krndija” Našice te dva predstavnika iz HPD “Sokolovac” imala je pune ruke posla jer je ove godine konkurencija bilo iznimno jaka. Nakon pročitanih pjesama predsjednik HPD “Sokolovac” Bruno Horvat dodijelio je nagrade i priznanja najuspješnijima. Prvo mjesto je osvojila Kata Tutić (“Hvala ti Bože”), drugo mjesto Verica Sinjaković (“Napokon”) i treće mjesto Kornelija Fešiš (“Nakon svega”). Uz prigodne plakete, svim laureatima i predstavnicima Društava dodijeljen je Požeški pučki kalendar, poznata publikacija urednika Jelenka Topića, koja je rado viđeno štivo na ovakvim manifestacijama.

U ime pokrovitelja Općine Čaglin, sve nazočne pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić,  a zatim predstavnici Udruge za zaštitu Sovskog jezera i Udruge “Slavonski planinari”. Dugogodišnji vodič izleta i ove godine bio je poznati planinar Predrag Livak koji je podijelio prigodne materijale Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Poslije službenog programa nastavilo se s druženjem i zabavom. Za organizaciju kvalitetnog planinarskog graha bio je zadužen poznati kuhar ovoga kraja Alen Krajtner. U narednim godinama planira se da se navedena manifestacija proširi i obogati s dodatnim sadržajima, što je ujedno i najavio voditelj sekcije “Ruševo” Željko Emić.

Pripremio: I.T.

Foto: HPD „Sokolovac“

Vezano
Vezano