Najčitanije

 • Fotogalerije

  HPD „VIDIM” KUTJEVO Prijavite se u Malu planinarsku školu!

  Hrvatsko planinarsko društvo “Vidim” Kutjevo organizira Malu planinarsku školu prilagođenu za djecu uzrasta od 7 do 15 godina koju će izvoditi stručne pedagoške osobe s planinarskim iskustvom, vodiči HPS-a s važećom licencom i drugi iskusni planinari. Škola počinje 1. rujna 2022. godine, a odvijat će se prema rasporedu dnevnih aktivnosti. Odvijanje nastave organizirat će se u vrijeme kada neće ometati rad redovne škole.
  Glavnina škole provodit će se u planinskom okruženju kroz kraća izlaganja prilagođena uzrastu djece. Poželjno je da se predavanja održavaju u prirodnom okruženju, bez upotrebe računalne i prezentacijske opreme, jer djeca sve više vremena borave u zatvorenom prostoru gdje dolazi do “poremećaja deficita kontakta sa prirodom”. Planinarenje zahtjeva disciplinu, kako tijela, tako i uma. Umjesto spavanja do podneva i boravka pred računalom, ustaje se ranije i provodi dan u prirodi. Djeca upoznaju planinarske staze i oznake, uče se orijentirati i snalaziti u prirodi, borave na svježem zraku, a sklapaju se i nova prijateljstva. Na planini se sve dijeli – od čokoladice do zajedničkih napora prema cilju. U prirodi se najbolje uči, ne samo o životu u prirodi, već životu uopće. Mnogi planinari znaju da na planinama ne postoje statusni simboli, već se prijateljstvo mjeri po obostranom osjećaju sreće i osmjeha koji nam je izazvala panorama ili pružanje ruke pri prelasku preko stijene. Tako vlada atmosfera zajedništva, jer nam priroda diktira svoj ritam, obnavlja nas i daje novi doživljaj svijeta.

  NASTAVNI KURIKULUM

  2. Praktični rad
  Praktični dio nastave provodi se u prirodi, na planinarskim izletima. Škola treba sadržavati najmanje šest organiziranih planinarskih izleta, od kojih barem jedan višednevni izlet. Izleti trebaju biti ispunjeni edukativnim sadržajima, usklađeno s nastavnim temama obrađenim putem predavanja. Poželjno je sadržaj škole obogatiti društvenim, sportskim i zabavnim aktivnostima među polaznicima. Tijekom škole provode se sljedeće vježbe i praktični zadaci:

  Upis i prijave se mogu izvršiti putem e-mail adrese: hpd.vidim@hps.hr ili putem mobitela 098 980 4467 (predsjednica HPD-a Vidim) ili 099 845 6179 (tajnica).

  Napomena: Mala planinarska škola BESPLATNA JE za sve polaznike.

  Izvor: kutjevacki.hr

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači