Požeški vodič

Požeški vodič

Kategorija

Kultura - Religija

HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA Baza bećaraca – projekt velikog značaja

24.11.2022.

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica u suradnji s Gradom Pleternica i Turističkom zajednicom Pleternice nastavlja program Bećarac u Pleternici – faza 5. kojeg je odobrilo Ministarstvo kulture i medija. Kulturni razvoj grada razvija se kroz oživljavanje nematerijalne kulturne baštine gdje se uz ostale baštinske vrijednosti ovog područja želi prezentirati Bećarac – napjev karakterističan za ovo područje Slavonije.
Nova nadogradnja predstavljena je korisnicima Udruge slijepih Šestočka. Korisnici su upoznati s prethodnim faza projekta tijekom kojih su napravljene brošure o bećarcu, stvorena aplikacija koja sadržava bećarce, edukaciju i kviz. Posebno zanimanje iskazano je za fazu 4. projekta tijekom koje se dodao i zvučni zapis bećaraca s tekstom izvedenih od strane članova kulturno-kulturno umjetničkih društava (KUD ”Berislavić” iz Novog Grada, KUD ”Tomislav” iz Donjih Andrijevaca, KUD ”Šokadija” iz Strizivojne, KUD ”Orljava” iz Pleternice, KUD ”Ivo Čakalić” iz Kaptola, KUD ”Berda” iz Brestovca).


Vrhunac edukacije je bila faza 5. projekta koja je uključivala stvaranje nove kategorije video zapisa (kategorija Pogledaj). Korisnici su imali priliku vidjeti snimke članova kulturno-umjetničkih društava kako pjevaju bećarce. Snimanje video i audio zapisa bećaraca uključilo je kulturno-umjetnička društva i skupine: muška vokalna skupina ”Sinovi atara” iz Zagreba, KUD ”Svilenka” iz Buka, HKUD ”Slavonija” iz Jakšića, KUD ”Krešimir Šimić” iz Podcrkavlja, Muška pjevačka skupina ‘‘Rakijaši” Podcrkavlje, i vrsne glazbene umjetnike Tomislava Livaja i Filipa Golubov na tradicijskim instrumentima. Nakon predstavljanja projekta korisnici su se okušali u ”slaganju” bećaraca.

Izvor: Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Pretraga

Mudra izreka

  • “Ako ti ljudi pričaju iza leđa, znači da si ispred njih” (Zayn Malik)

  • Pjesma dana

  • Najčitanije