Search
Close this search box.

HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA Nabavljena dva stroja za čitanje slijepim i slabovidnim osobama

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica predstavljen je projekt ”Nabava stroja za čitanje’‘ kroz koji su nabavljena dva stroja Easy Reader a koristit će ih slijepe i slabovidne osobe.
– Uvijek se brinemo za sve korisnike i kada smo prošle godine pisali projekte razmišljali smo što još možemo napraviti, tj kojoj skupini možemo približiti knjižnicu i knjige. Time smo došli do ideje da se kupe dva stroja za čitanje Easy reader. Besplatne članarine koje dajemo slijepim i slabovidnim korisnicima ništa ne vrijede ako nemaju građu koja njima odgovara. Rješenje za ovaj problem je stroj za čitanje. Easy Reader uređaj je za slijepe i slabovidne osobe, starije osobe i osobe s disleksijom kao i sve ostale koji ne mogu čitati standardni tisak.
Ovo je uređaj koji brzo i točno čita tekstove. Jednostavan je i lagan za korištenje, te koristi ugrađeni skener za čitanje ispisanog teksta. Mali broj tipki s govornom podrškom omogućava lagano korištenje uređaja. Tipka za glasnoću, brzinu čitanja, i tipke strelice za navigaciju po tekstu pružaju jednostavnost u rukovanju. Osim čitanja kompletnog sadržaja stranice bez prekida, uređaj nudi potpunu navigaciju po tekstu za pojedinačno čitanje slova, riječi, rečenice, retka, odjeljka ili stranice. Easy Reader vam omogućava skeniranje čitave stranice odjednom bez da izostavi i najmanji dio. Također nudi širok izbor glasova za 35 svjetskih jezika. Stroj za čitanje je od velikog značaja za udruge i zajednicu. Nadamo se da će sada naši korisnici imati razlog više za dolazak u našu knjižnicu – rekla je voditeljica projekta Martina Pulpan predstavljajući ga.
Projekt ‘Nabava stroja za čitanje” financirali su Ministarstvo kulture i medija i Grad Pleternica a vrijednost mu je 4.910 eura 75 centi. Knjižnica, kao nositelj projekta, provodi ga u partnerstvu s Gradom Pleternica, Udrugom slijepih ”Šestočka” i Udrugom ”Osmjeh”.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano