Search
Close this search box.

HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA Sjednici Izvršnog odbora prisustvovao i zamjenik županice Ferdinand Troha

Zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, sudjelovao je na 62. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, koja se ovoga puta održala u povijesnoj Istarskoj sabornici, u Poreču. Uz župane, sjednici je prisustvovao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs koji je više rekao o povećanju troškova energenata i prijevozu učenika.


„Ministarstvo je svjesno povećanja cijena energenata uslijed pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, ali i višestrukih povećanja troškova ne samo u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, već i institutima i sveučilištima. Dati ćemo podršku povećanju decentraliziranih sredstava, ali o državnom proračunu brine Ministarstvo financija. Vlada RH svjesna je tih problema i ja vjerujem da će doći do pomaka unutar decentraliziranih sredstava.“ – poručio je ministar Fuchs.
Županije, kao osnivači većine osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske, zbog poremećaja na svjetskom tržištu opskrbe, prvenstveno uzrokovane ratom u Ukrajini, dobivaju sve veće račune za troškove energenata i prijevoz učenika. Ti računi plaćaju se sredstvima za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog i srednjeg školstva, tzv. decentraliziranim sredstvima koje osigurava Vlada Republike Hrvatske kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja.


Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić u svome obraćanju istaknuo je kako je veliki broj osnivača osnovnih i srednjih škola i prije naglog i značajnog porasta troškova, osiguravao značajna vlastita financijska sredstva za redovan rad osnovnih i srednjih škola. „Bez obzira i na značajna ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada osnovnih i srednjih škola njihovo održavanje postalo je značajni financijski teret za osnivače.“ – istaknuo je Marušić.
Na dnevnom redu sjednice našlo se više aktualnih tema, a na prijedlog istarskog župana Borisa Miletića, zaključci s ciljem hitnog zaustavljanja bespravne gradnje koja je posebno izražena u jadranskim županijama, jednoglasno su prihvaćeni od strane svih nazočnih.
Izvor fotografija: Kristijan Toplak

Tekst: pszupanija

Vezano
Vezano