Search
Close this search box.

HRVATSKI PJESNICI NA WORLD POETRY DAY FESTIVALU Početak je u ponoć – našu ‘petorku’, među kojom je i Lana Derkač, pratite uživo od 8 sati ujutro!

Više od četiristo pjesnika iz šezdesetak zemalja na tridesetak jezika neprekido će 24 sata čitati poeziju 21. ožujka na 3. Festivalu Svjetskog dana poezije. Festival će se održati putem interneta, počet će u 00.00 sati spomenutog dana, a završiti u 24.00 sata istog dana, i to u dva kulturna centra koji su osnivači Festivala – Teatro de la Luna u Washingtonu (SAD) i Casa de Arte u Santiagu (Dominikanska Republika). Iz naše zemlje, uz izbornicu Lanu Derkač, nastupit će još petero istaknutih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika – Diana Burazer, Goran Čolakhodžić, Ivan Herceg, Miroslav Kirin i Davor Šalat. Njihov nastup počet će 21. ožujka u 8 sati ujutro prema hrvatskom vremenu, a moći će se pratiti na internetskoj poveznici https://www.youtube.com/@wpdfestival .

Inače, temeljna namjera Festivala je da se ukaže na to kako pjesnici još uvijek uvelike mogu pridonijeti humanizaciji svijeta. Riječ je o slavljenju bogatstva i raznolikosti poezije te jamčenju da se snaga pisane i usmene riječi koristi kako bi se svijet učinio boljim mjestom za sve ljude, a osobito za djecu. Time se želi snažno upozoriti da oko petsto milijuna djece živi u stalnoj smrtnoj opasnosti i usred razaranja prouzročenih vojnim sukobima u Gazi i Cisjordaniji, u područjima Ukrajine koje Kremlj neprestano napada i bombardira, kao i u mnogim drugim područjima, osobito u Africi i Aziji, u kojima su djeca zahvaćena sukobima koji zamraćuju ili posve brišu njihova nadanja da će dočekati sljedeći dan. S druge strane, poezija je živa i zdrava čak i u najopasnijim dijelovima svijeta pa će tako na Festivalu sudjelovati i devetero pjesnika iz ukrajinskog grada Odese koji je stalno izložen vojnim napadima. Upravo će pjesnici iz ratom ugroženih zemalja na Festivalu posvjedočiti humanizirajuću snagu poezije.

Izvor: Lana Derkač

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi