Search
Close this search box.

HUMANITARNA AKCIJA „ČAJ ZA MALOG ZMAJA” Prikuplja se pomoć za djecu koja žive u uvjetima siromaštva

I ove godine održat će se javnozdravstvena humanitarna akcija „Čaj za malog zmaja” – rečeno je danas na konferenciji za novinare. O tome su govorili predstavnici više ustanova i Grada Požega koji su uključeni u realizaciju akcije.

S obzirom na pozitivne rezultate i velik odaziv građana prethodnih šest godina, zajedničkim smo snagama i ove godine odlučili pokrenuti javnozdravstvenu humanitarnu akciju „Čaj za malog zmaja“. Već pomalo tradicionalno, humanitarna se akcija „Čaj za malog zmaja“ održava svakoga prosinca, ove godine od 4. prosinca do kraja godine, odnosno do 31. prosinca 2023. godine.

Humanitarna je akcija namijenjena djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole, do 14 godina, koji odrastaju u uvjetima siromaštva te im nisu uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti, a koja bi im ojačala imunitet i olakšala zdravstvene teškoće. Prošle smo godine darivali sedamdeset djece, u ukupno 45 obitelji. Također, prikupili smo i donacije u naravi 67.772 kn te smo tako naše najmlađe korisnike pripremiti i ojačati za razdoblje gripe i prehlade.

 

Ove će godine, po završetku akcije, darove dobiti 75 najmlađih korisnika kojima želimo olakšati nadolazeće osjetljivo razdoblje, u ukupno 45 obitelji.

Organizatori i partneri ove akcije su ustanove: HZZSR, ŽUPANIJSKA SLUŽBA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE- PU POŽEGA, Udruga Humanum, Gradska knjižnica Požega, Zavod za javno zdravstvo PSŽ, Dom zdravlja PSŽ, Zavod za hitnu medicinu PSŽ, Grad Požega, Udruga La Bella Vita, Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, Studentski dom dr. Franjo Tuđman te hvalevrijedni suradnici koji uključuju sve osnovne i srednje škole, vrtići te sve općine i gradove naše županije.

Raduje me činjenica da se humanitarna akcija „Čaj za malog zmaja“ održava već tradicionalno svake godine, a iz godine u godinu okuplja velik broj pojedinaca, ustanova i udruga. Ovogodišnja je akcija sedma po redu, što nije mala brojka – to je samo pokazatelj da zajednički možemo pomoći članovima društva kojima je pomoć najpotrebnija, ali i da građani našeg grada, posebno u ovo predblagdansko vrijeme, pokazuju dobrotu i humanost. Hvala vam što, kada god je potrebno, dokazujete da imamo veliko srce i da uvijek možemo računati jedni na druge!

 

UDRUGA HUMANUM

Udruga Humanum, kao udruga kojoj je primarni cilj djelovanja humanitarna i socijalna djelatnost marginaliziranih skupina društva, nastoji i kroz ovu humanitarnu akciju istaknuti važnost skrbi za druge, posebno one koji nisu u mogućnosti skrbiti za sebe. Smatram da je ovo predblagdansko vrijeme idealno vrijeme u kojemu, pa čak i nama neznatnim gestama, možemo razveseliti druge, olakšati teškoće i uveseliti blagdane.

Raduje me činjenica da je Udruga Humanum jedan od organizatora ove hvalevrijedne akcije već sedmi put. U skladu s tim, možemo reći da svoj zalog dajemo od prve godine provođenja akcije „Čaj za malog zmaja“. S obzirom na to da je Udruga i u javnosti prepoznata kao organizacija koja svoj rad usmjerava na pomoć marginaliziranim skupinama društva, te nam je to jedna od omiljenih djelatnosti, osobito u ovo predblagdansko vrijeme, svoj ćemo doprinos i podršku rado pružati i u budućnosti.

 

Centralno će mjesto prikupljanja donacija ove godine biti Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Požega, na adresi Županijska 16 te Gradska knjižnica na adresi Ulica Antuna Kanižlića 1. Napominjem da se, prema dogovoru, donacije mogu predati i na adresama ostalih organizatora.

Kako bismo proširili mogućnost prikupljanja donacija, Udruga Humanum otvorila je poseban podračun u svrhu prikupljanja novčanih sredstava. Svi oni koji bi u akciji sudjelovali uplatom novca na račun, mogu to odraditi uplatom na broj računa koji se nalazi na svim plakatima i letcima te na web stranicama udruge i organizatora. Sva prikupljana sredstva iskoristit će se za kupnju artikala za pakete koji će biti podijeljeni korisnicima. Broj računa: IBAN HR 0223900011500262460, Hrvatska poštanska banka d.d.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svima na svakom obliku pomoći, donaciji i dobroj namjeri. Nadamo se da će potrebitih biti što manje, a da ćemo uvijek biti dobri i humani. 

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Zavod za javno zdravstvo i ove godine surađuje s organizatorima u prikupljanju paketa te u pripremama akcije „Čaj za malog zmaja“. Naša se ustanova bavi prevencijom bolesti i očuvanjem zdravlja te nam je u interesu da to osjete i naši najmlađi sugrađani. Naša liječnica dr. Jasmina Kovačević održat će roditeljima djece i djeci, prilikom predaje paketa, predavanje na prigodnu temu o važnosti očuvanja zdravlja i zdravih prehrambenih navika.

Građani mogu već od danas u prostorije Hrvatskog zavoda za socijalni rad – PU Požega i Gradske knjižnice ali i na adrese svih ostalih organizatora donijeti gotov poklon ili barem jedan artikl za malog korisnika socijalne pomoći. Ideja je da to budu korisne, zdrave stvari – med, čaj, sirupi, četkice i paste zube, kapi za nos za djecu, lizalice protiv kašlja i grlobolje, kape, šalovi, rukavice, papirnate i vlažne maramice te sredstva za higijenu – gelovi za tuširanje, šamponi, sapuni, flasteri kao i ono što najmlađe veseli – bojanke, slikovnice, igračke i slično. Radosni smo što i ove godine sudjelujemo u akciji, a posebno nas raduje što naši građani, od najmlađih do najstarijih, prepoznaju važnost pomaganja i empatije.

DOM ZDRAVLJA

Dom zdravlja i ove godine sudjeluje u humanitarnoj akciji i prikupljanju donacija. Prošlih se godina pokazalo da su dobavljači velikodušno sudjelovali u ovoj akciji slanjem svojih paketa i uplatom financijskih sredstava, zbog čega će Dom zdravlja ponovno uključiti svoje dobavljače u akciju. Svakoj se obitelji priprema paket prikladan broju članova obitelji, a u obzir će se uzeti i starost djeteta.

Plan je da se gotovi paketići predaju roditeljima djece 22. prosinca, pred sam Božić, u prostorijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad – PU Požega. Nadamo se da će paketići i ove godine razveseliti naše najmlađe sugrađane i da će donekle zadovoljiti njihove želje i potrebe.

Podjela paketića zapravo je i najljepši dio ove akcije, a vesela i nasmijana lica naših najmlađih iz godine u godinu sve nas motiviraju na ponovno pokretanje akcije, trud i dobar odaziv. Najljepše je vidjeti radost na dječjim licima, žar i znatiželju, osobito kada se ne mogu strpjeti da dođu kući i otvaraju poklone, nego to čine odmah. Nadamo se da ćemo i ove godine svjedočiti istim prizorima. 

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU RADA

Zavod za hitnu medicinu rada u humanitarnu se akciju uključio u nadi da ćemo pomoći prikupiti još više donacija za naše najmlađe stanovnike. Humanitarna akcija traje od 4. prosinca do 31. prosinca 2023. godine ovim slijedom:
-do 18.12. građani mogu donositi svoje paketiće u prostorije Hrvatskog zavoda za socijalni rad i Gradske knjižnice Požega,
-u periodu od 18. do 20. 12. 2022. slijedi prebrojavanje i razvrstavanje artikala, kao i planiranje gotovih paketića, ovisno o broju djece unutar obitelji. Artikle će prebojavati i razvrstavati vrijedni volonteri.
– 21.12. pakiranje i ukrašavanje poklon paketića
– 22.12. podjela paketa.

Napominjem da će se 15. prosinca organizirati humanitarna šetnja pod nazivom „Mali dar za pravu stvar“, šetnju organizira partner, Udruga La Bella Vitta, kojoj ovom prilikom zahvaljujemo na uključenju u akciju i vodstvu šetnje. Pomoć u organizaciji i provedbi šetnje Udruzi La Bella Vitta pružit će studenti Studentskog doma dr. Franjo Tuđman u pripremi i podjeli čaja te prikupljanjem novčanih priloga na prigodnom štandu.

Ovim putem pozivam sve građane da se priključe šetnji, okrijepe toplim čajem te prigodnom donacijom, u skladu s mogućnostima, podrže našu akciju. 

GRAD POŽEGA

Grad Požega se i ove godine uključio u akciju „Čaj za malog zmaja“. Drago mi je što se u našem gradu organiziraju akcije humanitarnog karaktera, osobito akcije usmjerene na zdravlje djece i mladih.
U ovom izazovnom vremenu porasta inflacije akcija nosi još veću važnost jer se radi o jednoj od najosjetljivijih društvenih skupina, djeci u riziku od siromaštva. Istovremeno, ovom humanitarnom akcijom razvijaju se solidarnost i empatija kod djece vrtićke dobi, kao i kod školaraca čije škole, kroz različite aktivnosti, sudjeluju u akciji.

U provedbi ove akcije svoj će doprinos dati i Grad Požega – pružit ćemo pomoć oko realizacije promocije te ćemo, u skladu s mogućnostima, osigurati prigodnu financijsku podršku. Svima nam je važna dobrobit naših najmlađih sugrađana, a važno nam je i jačanje pozitivnih osobina koje služe kao temelj za bolje društvo.

Zaključno, iskoristila bih priliku i pozvala sve ljude dobrog srca, učenike, studente, udruge, volontere, volonterske centre i sve one koji su se spremni volontirati i pomoći pri pakiranju i ukrašavanju poklon paketa da nam se 21. prosinca, od 15 do 19h, pridruže u prostorijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad kako bi pomogli našu akciju. Zaista nam je potrebna pomoć prilikom pakiranja i ukrašavanja paketića, stoga svi vi koji ste spremni nesebično uložiti svoje vrijeme i trud te nam pomoći pri pakiranju i ukrašavanju poklon paketa, dobro ste došli! Molim vas da se javite Udruzi Humanum, elektroničkim putem ((udruga.humanum@gmail.com) ili putem društvenih mreža – fb i instagram profila.


Izvor Udruga Humanum
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano