Search
Close this search box.

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI RADOICE POPOVIĆA „Velik čovjek, veliki sportaš, prerano je otišao…”

U Požegi je u subotu iznenada, 75. godini, preminuo Radoica Popović,  dugogodišnji profesor matematike i jedan od najboljih sportaša Požeštine svih vremena. Tim povodom danas je održana komemoracija kojoj su, uz članove obitelji, prisustvovali sportski djelatnici Požege i štovatelji poznatog i priznatog profesora i sportaša.
Radoica Popović je rođen 23. lipnja 1947., Gimnaziju je završio u Požegi, a Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. Bio je poznat kao vrstan gimnastičar i tenisač. U gimnastici je na brojnim natjecanjima postizao vrhunske rezultate, bio je višestruki seniorski prvak Hrvatskeu a uspješan je bio i na razini bivše države o čemu govori podatak kako je bio rezerva za odlazak na Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine.


Za ostvarene sportske rezultate dobio je brojne nagrade, bio je više puta najbolji sportaš ondašnje Općine Slavonska Požega, a primio je i nekoliko nagrada na državnoj razini. Radoica Popović bio je dugogodišnji član Teniskog kluba Požega, nastupao je na veteranskim natjecanjima, gdje je također ostvarivao zapažene rezultate. Ostat će upamćen kao osoba koja je vrlo često svojim učenicima osobnim znanjima i vještinama najbolje prezentirala poznatu izreku “U zdravom tijelu zdrav duh”(Mens sana in corpore sano.)
Na današnjoj komemoraciji na veliko sportsko djelo Radoice Popovića podsjetio je prvi predsjednik Požeškog športskog saveza Nino Abramović, posebno istaknuvši kako je riječ o desetorostrukom prvaku Hrvatske u gimnastici. Za postignute rezultate Požeški športski savez ga je više puta nagradio kao najuspješnijeg sportaša grada a prije nekoliko godina je dobio i Nagradu za životno djelo.


Ispred Gimnastičkog društva Sokol na komemoraciji je govorio prof. Zlatko Kraker koji je, kako je istakao, Radoicu Popovića upoznao prije 50 godina. – Bio je perfekcionist, sve što je radio razrađivao je do zadnjeg detalja i tako se ponašao. Velik čovjek, veliki sportaš, prerano je otišao…- kroz suze je kazao Z. Kraker.
Ispred Teniskog kluba Požega govorio je dr. Vlado Drkulec. Pokojnog Radoicu Popovića opisao je kao samozatajnog čovjeka koji ‘nikad nikome nije bio na putu, a svima na pomoći’, od njega se nije mogla čuti loša riječ, nikad nije kritizirao…-Treba ostati zapamćen kao jedan od najuvaženijih članova cijele sportske zajednice – zaključio je dr.Drkulec.


Sahrana Radoice Popovića bit će sutra u 15 sati na požeškom groblju Krista Kraljua.

Pripremili: I.Tomić/ V.Milković

Vezano
Vezano