Search
Close this search box.

IVAN ŠEDEVI BAJA Hodočasnik pješak iz Požeških Sesveta po drugi put prošao 1742 kilometra dug put od Osijeka do Dubrovnika, a danas je krenuo kući također – pješice!


U dubrovačkoj Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije sinoć je završeno 9. Zavjetno hodočašće bratovštine „Marijanski zavjet za Domovinu” koje je započelo 11.lipnja u Osijeku. Hodočasnici su uz pjesmu i molitvu prolazili kroz cijelu Hrvatsku, ukupno 1742 kilometra, s tim da je svatko od njih pješačio jednu ili više dionica prema vlastitoj želji, a samo trojica hodočasnika prošli su cijeli put. Među njima je bio i Ivan Šedevi Baja iz Požeških Sesveta koji je to učinio i prošle godine
Ivan Šedevi, dragovoljac Domovinskog rata i planinar HPD „Gojzerica” iz Požege, već godinama je hodočasnik-pješak a sada je odlučio učiniti više od ‘propisanog’ – i kući, točnije do Osijeka, vratit će se pješice! Bit će to ukupno 2 422 kilometra i tako će kao do sada jedini hodočasnik ‘zaokružiti’ put od Osijeka do Dubrovnika i nazad.
– Kroz tih 75 dana prolazeći kroz cijelu lijepu našu Domovinu se moli i pjeva za boljitak naše Doamovine Hrvatske, za sve poginule I nestale branitelji i na osobne nakane I nakane koje su mi povjerene. Za mene osobno nije bilo težih dionica jer.sam od 01.01 2023. g. tj od Nove Godine do 06.06.već ishodao oko 2 200 km i u siječnju sam u manje od 24 h ishodao 115 km. Malo da tako kažem ” veselije” dionice su : planina Ivanščica, Sljeme, Mrkopalj , Velebit, Slano i još neke. No koliko god bilo teško, najviše zbog dužih uspona i velikih vručina nikada.nisam ni pomislio da prekinem hodočašće jer uvijek krenem s velikim motivom, podrškom od obitelji, meni vjernih prijatelja koji me stalno prate I daju podršku i uz Božji blagoslov I moga vjernoga Anđela Čuvara koji me stalno prati – kazao je Ivan po dolasku u Dubrovnik.

 


Nakon sinoćnje mise i odmora, Ivan je jutros krenuo prema Osijeku slijedećom rutom: Dubrovnik – Međugorja- Posušja- Blidinja i onda preko prijevoja Keđara 1520 m/ nv i spuštanja na branu Ramskog jezera ide dalje – Prozor- preko planine Makljen 1123 m/ nv do Bugojna. Tu prelazi preko planine Rostovo od 1 100 m/ nv i ide u Novi Travnik – Zenicu – Žepče – Doboj – samostan Plehan – Vrpolje – Osijek gdje će mu put završiti u Crkvi sv Antuna Padovanskog u Tvrđi.
– Organizaciju smještaja s tuširanjem i hranom u dubrovačkom području su mi riješili fra Tomislav Hristič iz Rožata i pater Hrvoje Mravak na službi u Splitu. U Hercegovini prijatelj branitelj Dragan Bogdan i Zdenko Vukoja te Vinko Galić. U Bosni ponosnoj don Ante Ledič iz Novog Travnika a glavni koordinator svega smještaja dragi Gvardijan fra Anto Tomas sa Plehana. Ovom prilikom im se od svega srca zahvaljujem – kazao je dalje Ivan.
Ivan bi kući trebao doći za 16 dana.
Sretno

Foto: I.Šedevi
Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano