Search
Close this search box.

IVAN ŠEDEVI Nakon tri mjeseca i prohodanih 2422 kilometra, vratio se kući – nema žuljeva, nema umora i već ‘smišlja’ nova hodočašća!

Završeno je 9.Zavjetno hodočašće bratovštine „Marijanski zavjet za Domovinu” od Osijeka do Dubrovnika dugo 1742 kilometra, kojega su ove godine u cijelosti prošla trojica hodočasnika – među njima i Ivan Šedevi Baja iz Požeških Sesveta. No, za razliku od ostale dvojice, Ivan se odlučio, preko Bosne i Hercegovine, pješice uz molitvu vratiti i u Osijek. Prohodao je tako uz molitvu ukupno 2 422 kilometra! U razgovoru, nakon što se vratio u svoje Sesvete, kaže – nema žuljeva, nema umora.
– Već sam se poželio nanovo krenuti.. Ni najmanje ne osjećam umor, želja mi je ponovo nastaviti samo moram izabrati u koje svetište – rekao je Ivan. I dodao: – Odlučio sam se i vratiti pješice kako bi produžio još malo molitvu i ‘zatvorio’ taj krug do crkve sv.Antuna Padovanskog u Osijeku iz koje smo i krenuli.
Za one koji se, možda, pitaju zbog čega sve to radi, odgovara kratko: – Jer, to je Marijanski zavjet za Domovinu, kao i što mu naziv kaže: za Domovinu, za branitelje, za poginule i nestale kroz molitvu i pjesmu, hodimo i molimo.
Prvi put na hodočašće pješice Ivan je krenuo na Veliku Gospu 2018.godine i to do Međugorja. Uslijedila su brojna druga hodočašća a prošle tgodine također je prošao cijelu dionicu od Osijeka do Dubrovnika – Nikad nisam razmišljao da odustanem. I nikad nikom nisam mogao reći koja mi je dionica bila najteža. Motiv je jak, molitva je jaka i nisam imao nikakvih poteškoća putem ni kad su bili najveći usponi – dodao je Ivan.
Proteklih godina prošao je gotovo sva marijanska svetišta u Hrvatskoj, ako se tome dodaju i dva zavjetna hodočašća od Osijeka do Dubrovnik, nameće se pitanje – ima li još ‘izazova’ da nastavi? Ima, kaže Ivan, a to je poći putem sv.Jakova do Santiago de Compostela u Španjolskoj. Neki ga pozivajuu da i iduće godine pođe u Dubrovnik…
– Ima dosta osobnih nakana, mnogi mi se također preporučuju da molim da njih…potporu obitelji imam…bit će još hodočašća – zaključio je na kraju Ivan.
Cijeli razgovor možete poslušati na youtube pod naslovom “Ivan Šedevi Baja – tri mjeseca hodao i molio, prošao je 2 422 kilometra:

Tekst: V.Milković

Foto: Ivan Šedevi

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega