Search
Close this search box.

IVAN TUBIĆ-UZGAJIVAČ ŠLJIVA IZ SULKOVACA U punoj cvatnji pravovremena zaštita protiv bolesti i štetnika

U proljeće i jesen 2015. godine Ivan Tubić iz Sulkovaca posadio je na jednom od južnih obronaka Požeške gore, u predjelu Vrtlaši , 420 šljivovih sadnica na površini oko 8600 četvornih metara. Na prostoru nedaleko od obiteljske kuće odlučio se za uzgoj  triju čačanskih sorti: „rodne“, „ljepotice“ i “najbolje“, od čega dvije trećine čini rodna sorta. Zbog zaštite od divljači, postavio je 450 m žičane ograde, a uz nju posadio  pokoju breskvu, trešnju, dunju i mušmulu. Od tada je prošlo sedam godina, a i ovoga proljeća Ivan je proveo u svom šljiviku redovitu rezidbu, gnojidbu, košnju i zaštitu protiv bolesti i štetnika. U rano proljeće to je učinio sredstvima na bazi bakra i Modrim uljem, kao i prošle jeseni. U punoj cvatnji obavio je tretiranje protiv monilije te protiv poznatog štetnika šljivine osice, što će učiniti i kasnije. U jesen 2021.  obavio je prihranu voćnjaka s kompleksnim NPK  gnojivom, a ovoga  proljeća, mjesec dana prije cvatnje, prihranu dušikom odnosno KAN-om.

Ove godine očekuje pun urod

– Važno je pravovremeno obaviti zaštitu, dosad mraz nije načinio štetu, a ove se godine u voćnjaku očekuje puni rod. Stručnjaci tvrde da ako budu povoljni vremenski uvjeti, nijedno stablo ne bi smjelo biti s manje od 50 kg, a u voćnjaku bi trebao biti urod oko 20 tona šljive, no  mraz se zna pojaviti i tijekom mjeseca svibnja, kada su formirani plodići-ističe ovaj  vrijedni i ambiciozni 61-godišnji poljoprivrednik i hrvatski branitelj te jedan od najpoznatijih uzgajivača šljiva u Požeštini. Lani je kao OPG-ovac tek u trećem pokušaju prošao na natječaju na mjeri 6.3.1., nakon što je potrebnu dokumentaciju predao u  pleternički PLINK. To je mjera Europske unije za male OPG-ovce za nabavku strojeva za obradu, a odobreno mu je 15.000 eura nepovratnih sredstava za nabavku potrebnih poljoprivrednih strojeva. Kupio je polovni poljoprivredni traktor s kabinom i visokotlačnom prskalicom, samohodnu traktorsku kosilicu , a na kolibi u svom voćnjaku ugradio je solarnu ćeliju.

Dosad je ovaj poduzetni Sulkovljanin svoje šljive uspješno plasirao na tržište, a isporučivao ih je i „Podravci“ koja je uredni platiša. Od ove poznate prehrambene i farmaceutske kompanije dobio je zahvalnicu i novčanu nagradu 4000 kuna za urod 2018. godine. U zahvalnici se navodi da je to priznanje za uključivanje i sudjelovanje u projektu temeljenom na sporazumu „Podravke“ i Ministarstva hrvatskih branitelja o suradnji u otkupu poljoprivrednih proizvoda hrvatskih branitelja.

Tekst: I. Tomić

Foto: I. T., Arhiva

 

Vezano
Vezano