Najčitanije

 • Fotogalerije

  IVANA KETOVIĆ MARJANOVIĆ – NOVA DIREKTORICA TURISTIČKE ZAJEDNICE PLETERNICA „Cilj nam je u budućnosti osnažiti već postojeće manifestacije, obogatiti ih dodatnim popratnim aktivnostima”

  Prije nešto više od mjesec dana Turistička zajednica Pleternica dobila je novu direktoricu – Ivanu Ketović Marjanović. Na tu je dužnost došla iz Kutjeva d.d. i to na početku brojnih događanja kojima Pleternica u lipnju obiluje. Nakon odrađenih obveza, našla je vremena za razgovor za naš portal.

  *Zbog čega ste se odlučili na ovu promjenu u karijeri?
  – Nakon gotovo 11 godina radnog staža u Vinariji Kutjevo dd jednostavno, došlo je vrijeme za promjene. Došlo je do nekog zasićenja i poželjela sam jedan iskorak pa sam se prijavila na natječaj ovdje Pleternici.

  *Koliko su bivši i sadašnji posao slični?
  – Dosta su slični, dosta su mi ovi poslovi poznati. Ja sam dugo godina član Turističkog vijeća Grada Kutjeva i Turističkog vijeća Požeško-slavonske županije ispred Vinarije Kutjevo tako jesam u tim ‘turističkim pričama’ . Osim toga, i posljednje tri godine sam bila na funkciji voditelja agroturizma u Kutjevu.

  *Odmah po preuzimanju novog posla dočekalo vas je ‘vatreno krštenje’ jer je lipanj u Pleternici prepun događanja. Kako je sve to prošlo?
  – Upravo to, imala sam ‘vatreno krštenje’: treći radni dan imali smo već prvu manifestaciju, prvu večer Cvjetića glazbe, nakon toga je uslijedila Fišijada, pa LIDAS i kao završnica, Konjički turnir. Što se cijelog lipnja tiče mi smo jako, jako zadovoljni ovdje u Turističkoj zajednici jer smo imali jako veliki broj posjetitelja. To su manifestacije koje se u gradu održavaju više od 15 godina, kako koja, ali ove godine smo imali rekordnu posjetu, osobito na Konjičkom turniru. Ljudi su se vjerojatno i zaželjeli izaći van, podružiti se nakon covid pandemije i svih ograničenja ali, posjećenosti je svakako doprinijelo i to što smo ove godine uz sve manifestacije organizirali i dodatne popratne aktivnosti. Na svim manifestacijama imali smo sajam lokalnih gospodarstvenika i OPG-ovaca koji je bio dobro posjećen. Osobito posjećen je bio kutak za djecu u kojem su udruge s područja grada organizirale radionice, bilo je napuhanaca i raznih drugih zanimacija zbog čega je taj dječji kutak bio jako posjećen.

  * Čujem da su i svi smještajni kapaciteti bili popunjeni. Koliko sad Pleternica može smjestiti posjetitelja koji žele tu i prenoćiti?
  – U ovom trenutku područje Grada Pleternice ima osam smještajnih objekata sa 106 kreveta, što nije malo. U zadnjih 5 do 6 godina stvarno, taj je broj značajno narastao. Možemo se pohvaliti tijekom lipnja, osobito u vrijeme Konjičkog turnira, da smo imali sve te kapacitete i popunjene. Čak se tražilo i krevet više što, nažalost, u Pleternici nismo mogli osigurati pa smo slali posjetitelje izvan grada.

  *Kakvo je vaše osobno viđenje za godine ispred nas: kako bi se Pleternica trebala razvijati kad je o turizmu riječ ? Usput, spominjala se svojedobno i gradnja Slavonske kuće koja bi povećala smještajne kapacitete, što je s tim?
  -Što se smjera kojim Pleternica treba ići u turizmu, mislim da je on davno definiran, mi imamo pravac kojim idemo. Ono što u svakom trenutku volimo istaknuti je da mi ovdje radimo timski, u to sam se uvjerila u ovih mjesec dana, to je formula koja pokazuje najbolje rezultate. Što se manifestacija konkretno tiče, mislim da smo tijekom cijele godine dovoljno popunjeni, nema potrebe za uvođenjem novih, nego cilj u budućnosti je osnažiti već postojeće, obogatiti ih dodatnim popratnim aktivnostima. Ono što nas uskoro čeka u organizaciji Grada Pleternice, Javne ustanove i Turističke zajednice, svakako najvažniji turistički projekt, je otvorenje Muzeja bećarca. Infrastruktura je odrađena i sad smo u fazi opremanja. Nadam se da ćemo ga otvoriti do kraja godine. A što se tiče Slavonske kuće na Orljavi, i ja sam za to čula, radi se na tome, no, sad nam je Muzej u fokusu.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači