Search
Close this search box.

IVICA MAĐAREVIĆ Dobitnik Povelje humanosti Grada Požege – onkološkim bolesnicima kao volonter dostupan je 24 sata!

Povelja humanosti javno je priznanje koje se dodjeljuje povodom Dana grada Požege a ove godine primio ju je dragovoljac Domovinskog rata i dugogodišnji volonter-humanitarac , umirovljeni narednik Hrvatske vojske Ivica Mađarević. Rođen je 1970 godine u Požegi (Vidovci) a već u lipnju 1991.godine postao je hrvatski branitelj koji je sudjelovao u brojnim akcijama oslobađanja Požeštine i Hrvatske. U vojničkoj odori je ostao i kad 123.brigade više nije bilo, o ratnim vremenima ne želi govoriti pa ipak…
– Vojska vas nauči, kad ste na težim mjestima, da brinete jedan za drugog – kazao je kratko i potom se ipak prisjetio jedne situacije kad je sa suborcima bio u okruženju a jednog od njih, ranjenog, trebalo je izvući na sigurno. Jedini put je bila čistina po kojoj su svi tukli, mislio je kako neće uspjeti, a ipak je s još jednim kolegom, noseći ranjenika, krenuo preko nje. I uspio. Odora mu je na nekoliko mjesta bila propucana ali ipak nije bio ranjen. – Ima Boga – prokomentirao je kratko.
Ivica je u mirovinu otišao 2021.godine nakon čega se zaposlio kao zaštitar u Općoj županijskoj bolnici u Požegi. Sada je voditelj volonterske grupe „Sve za život” koja pomaže onkološkim bolesnicima. – Još dok sam radio u vojsci u Zagrebu, pomagao sam beskućnicima i volontirao sam u jednom domu za djecu s posebnim potrebama….Sad pomažem onkološkim bolesnicima, tu sam se našao jer sam vidio da im topla riječ znači više od materijalnog. Ja sam njima dostupan 24 sata, doći ću kad treba i ako samo žele porazgovarati. Njima je bitno što znaju da na vas mogu računati 24 sata. Bitna im je moralna podrška na način da ja ne dođem kod njih i plačem, nego da ih na neki način podržim, da im dam svjetlo u tom njihovom mraku – ispričao je dalje I.Mađarević. Volontirati na ovakav način zasigurno nije lako no, za Ivicu nema dvojbe: – Nema tih novaca kojima možete to naplatiti kad im dođete na vrata i vidite njihov osmjeh i caklinu u očima” – zaključio je. Inače, Ivica trenutno posjećuje petero oboljelih a na upit kako usklađuje svoje obveze i svoj život s volontiranjem, kratko je odgovorio: – Kad čovjek nešto želi, naći će i način. Želio bih, dodao je na kraju, da ih volontera spremnih pomoći oboljelima ima više pa, ukoliko netko želi pridružiti im se, slobodno ga može nazvati na broj 099 – 279 – 6158.
Cijeli razgovor s Ivicom Mađarevićem možete poslušati na facebook stranici Požeškog vodiča.

Razgovarala: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali