Search
Close this search box.

IZ POLICIJE Državljanin Latvije prevario 25-godišnjakinju, požar na obiteljskoj kući, recidivist pijan za volanom i – oprezno sa ‘Crnim petkom’!


Putem internet oglasnika prevario 25-godišnjakinju

Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje i utvrdili da je 20-godišnji državljanin Latvije počinio kazneno djelo „Računalna prijevara“. Naime, on je u ožujku 2023. putem internet oglasnika s 25-godišnjakinjom s područja Požege dogovorio prodaju mobitela te joj poslao link za uplatu nakon čega joj je s tekućeg računa skinut novčani iznos od preko 400,00 eura.

Black Friday – pripazite na razne internetske prijevare

Danas je Crni petak/Black Friday – dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude te policija upozorava građane da budu oprezni prilikom kupovine, ali i prodaje na internetu
Zadnji petak u studenom, ljubiteljima kupovine preko interneta poznat je i kao Crni petak/Black Friday, odnosno dan kada internetske trgovine širom svijeta za svoje kupce pripremaju snižene cijene i posebne ponude. No, premda su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima.

Što možete učiniti?
 
• koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih država članica Europske unije, kada je moguće – veće su šanse da možete riješiti moguće probleme
• potrudite se i istražite – provjerite recenzije drugih kupaca prije same kupnje
• koristite kartice – imate bolje šanse za povrat novca
• plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja
• plaćajte samo kada ste spojeni na sigurnu internetsku vezu – izbjegavajte besplatni ili otvoreni javni WiFi
• plaćajte samo na sigurnom uređaju – ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver
• primili ste oglas kojim ste obaviješteni da ste osvojili nagradu – dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver
• ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača – ako ne odgovara, obratite se svojoj banci
• čuvajte se oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode – ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito, nije istinito! 
• vjerodostojnost internetske domene putem koje namjeravate obaviti online kupovinu možete provjeriti OVDJE, dok na poveznici možete doznati više o kampanji EUROPOL-a, koja je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Ukoliko pak prodajete stvari, obratite pozornost na sljedeće savjete:
 
• podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama
• ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN), nikakve druge podatke ne trebate dostavljati

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara možete saznati na stranicama Ravnateljstva policije, a na MUP TV YouTube kanalu pogledajte kako zaštiti osobne i poslovne podatke.

Požar na krovištu obiteljske kuće

U četvrtak 23. studenoga 2023. oko 16.40 sati u Pakracu u Ulici Sedlar, došlo je do požara na krovištu obiteljske kuće u vlasništvu 82-godišnjaka.

Slijedi očevid i daljnje utvrđivanje svih okolnosti nastanka požara.

Dragovoljno predala zračnu pušku

U četvrtak 23. studenoga 2023. na području Požege, 51-godišnjakinja je policijskim službenicima dragovoljno predala zračnu pušku. Navedeno je izuzeto i pohranjeno u prostorije policije do uništenja.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije „Manje oružja-manje tragedija“ i vratili oružje i eksplozivna sredstva, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te sačekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će na dogovoreno mjesto doći u civilnoj odjeći vozilom bez policijskih obilježja.

Recidivist upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od dva promila

U četvrtak 23. studenoga 2023. oko 11.40 sati u Pakracu u Bolničkoj ulici policijski službenici su prilikom nadzora prometa zaustavili osobni automobil kojim je pod utjecajem alkohola od dva promila upravljao 47-godišnji recidivist u činjenju prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

On je uhićen i smješten u posebnu prostoriju policije te će biti priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru i protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Izvor: PU požeško-slavonska

Foto: pixnio
 

Vezano
Vezano