Search
Close this search box.

IZBORNA SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE U POŽEGI Nova predsjednica je Anita Katić a zamjenica dosadašnja predsjednica Ljiljana Marić

 

Anita Katić, nastavnica hrvatskog jezika u OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, nova je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Požega. Odlučeno je to jednoglasno na sinoć održanoj izbornoj skupštini Ogranka. Njena zamjenica bit će dosadašnja predsjednica Ljiljana Marić. za tajnicu je izabrana Kristina Rupert a za ostale članove Predsjedništva Mario Kalan, Miroslav Paulić, Marija Barić i Nataša Puljašić. Izabran je i novi Nadzorni odbor a čine ga: predsjednik Petar Kanić te članovi Ivan Bedeničić i Ferdinand Troha.


Izvješće o radu u prošloj, kao i u prethodne četiri godine svog mandata, podnijela je dosadašnja predsjednica Ljiljana Marić. Podsjetila je kako je i prošlu godinu obilježila epidemija koronavirusa koja je onemogućila da se u potpunosti realiziraju neki dogovoreni programi.
– Po prvi puta organizirali smo jednu novu manifestaciju sa željom da ona postane tradicionalna, a to je izbor najljepšeg ljubavnog pisma pod nazivom „Moje drago srce“. Organizirali smo ga prošle godine u povodu 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, ujedno i iste obljetnice postojanja jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama u hrvatskoj povijesti koje je prije svojega smaknuća Petar napisao svojoj supruzi Katarini. Čim su to epidemiološke mjere dopustile organizirali smo promociju dviju knjiga koje smo tiskali, „Krila i okovi“ Đurđice Gatjal te monografiju „Donji Emovci“ Đure Mesića. U lipnju smo održali godišnju skupštinu, a nakon toga smo imali promociju knjige „Zrinski i Frankopani – 100 godina od povratka u domovinu“ obilježivši na taj način 350. obljetnicu njihove pogibije. Tijekom ljetnih mjeseci pripremali smo mašu tradicionalnu manifestaciju na nacionalnom nivou „Večer poezije i vina – Vinum et poeta“ koja je održana zadnjeg petka u rujnu. Prije toga organizirali smo četverodnvenu školu emocija koja je bila popunjena iznad naših očekivanja za što posebno zahvaljujem zakladi biskupa Josipa Langa i našoj članici Đurđici Gatjal. Do kraja godine tiskali smo još dvije knjige, povijesni roman „Grof Janković“ Nade Prkačin i zbirku poezije „Kaplje sna“ Irene Kalan – rekla je Lj.Marić.


Osvrčući se na protekle četiri godine svog mandata, Ljiljana Marić je posebno istakla kako je ponosna na pokretanje nove manifestacije Večer poezije i vina „Vinum et poeta“ koja se održava na nacionalnoj razini. Ove godine manifestacija koju organiziramo u suradnji s požeškim Veleučilištem se treba održati po četvrti puta. – Svake godine stiže sve više pjesama i to od naših ponajboljih pjesnika koji su svoju reputaciju imaju i na međunarodnoj pjesničkoj sceni. Prošle godine smo pokrenuli već spomenuti natječaj za izbor najljepšeg ljubavnog pisma s ciljem da uključimo mlade u manifestacije Matice, ali i da potaknemo na pisanje pisama, gotovo zaboravljene književne forme.
U ove četiri godine održana su brojna predstavljanja knjiga i predavanja različite tematike u suradnji s različitim ustanovama i udrugama, od već spomenutog Veleučilišta, Gimnazije Požega i Katoličke gimnazije, Glazbene škole, Gradskog muzeja Požega, Gradskog kazališta Požega, Gradske knjižnice, Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, požeške vojarne, Požeške biskupije, udruge Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita, požeške Udruge dragovoljaca Domovinskog rata i dr. Svima njima veliko hvala zbog spremnosti na suradnju i pomoći. Kada je u pitanju nakladništvo Matice hrvatske u ove četiri godine tiskano je 12 knjiga različite tematike, a tri su već spremne za tisak, od Ivice Ciganovića, Đure Mesića i Marije Iličić. Hvala svim autorima njihovom trudu i na tome što su prepoznali Maticu kao svoga nakladnika – naglasila je Lj.Marić. Zahvalila se svima koji su proteklih godina na bilo koji način pomogli radu Ogranka.


Podršku radu Matice hrvatske u Požegi prigodnim riječima dali su gradonačelnik dr.sc.Željko Glavić i zamjenik županice Fardinand Troha, inače članovi požeškog Ogranka. Zahvaljujući se na izboru nova predsjednica Anita Katić je izrazila nadu kako će novo rukovodstvo nastaviti uspješno raditi kao i prethodno a najavila je i prvi slijedeći skup koji je organizirala požeška Matica Hrvatska:  predavanje dr, Mire Jakovljevića “Kultura empatije i društveno zdravlje; za obitelj pripravni” koje će se održatiu petak 4. ožujka 2022. godine s početkom u 19:00 sati u dvorani Hrvatske gospodarske komore.
U glazbenom dijelu Izborne skupštine Ogranka Matice hrvatske u Požegi nastupila je Klapa sv.Lovro.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano