Search
Close this search box.

JAKŠIĆ U sklopu projekta „Mala besplatna knjižnica” otvorena prva u nizu malih knjižnica nazvana – Dobriša Cesarić!

U sklopu projekta „Little free library – Mala besplatna knjižnica”, kojeg provodi Dječji vrtić Jakšić, danas je otvorena prva od niza malih knjižnica. Nalazi se uz zgradu Općine Jakšić a nazvana je po istaknutom hrvatskom pjesniku Dobriši Cesariću.
Projekt Dječjeg vrtića osmišljen je na način da se u njegovu provedbu uključi šira lokalna zajednica, od osnivača Općine Jakšić, gradskih knjižnica na području naše županije, osnovnih škola, lokalnih poduzetnika i poslovnih partnera, zdravstvenih ustanova, udruga, KUD-ova, do mještana općine, odnosno županije pa je tako postavljanje prve male knjižnice omogućeno donacijom od 300 eura tvrtke Alles.

 

Svečanosti otvorenja prisustvovali su: načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, iz tvrtke Alles vlasnik Thomasa Heinza Pandžića i Klaudiju Pandžić, župnik župe sv. Barbare Ivan Rončević, predsjednik Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Boško Obradović, zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk Kristina Rupert i dr. Sve ih je na početku svečanosti pozdravila ravnateljica jakšićkog vrtića Ivona Pečur.
– Danas smo se okupili ovdje, kako bi svečano otvorili prvu, od ukupno 14 malih knjižnica na području općine Jakšić, te ujedno na taj način obilježili mjesec hrvatske knjige. Projektom će se u svakom selu Općine Jakšić, te u Kaptolu i Traparima, koji geografski pripadaju području grada Pleternice, oformiti male knjižnice u obliku kućica na stalku koje će sadržavati razne knjige. Posudba knjiga biti će dostupna svima na korištenje i potpuno besplatna. Cilj ovoga projekta je potaknuti sve generacije na čitanje knjiga u izvornom, „papirnatom“ obliku, pogotovo mlađe generacije, koji su u današnje vrijeme izloženi velikom utjecaju ekrana, zbog čije izloženosti već osjetimo posljedice medicinskih dijagnoza djece vrtićke dobi kao što su ekranizam – istakla je I.Pečur. Zahvalila se svima koji su podržali projekt Dječjeg vrtića.
– Pohvalno je što sadržaj projekta “Male besplatne knjižnice” mogu koristiti svi članovi zajednice, od najstarijih pa do onih najmanjih, za koje je jako važno da što ranije steknu naviku čitanja. Iznimno nam je drago da možemo pomagati zajednici i stoga ovakve projekte smatramo našim doprinosom društveno odgovornom poslovanju – kazao je Thomas-Heinz Pandžić, vlasnik tvrtki Alles i Zlatni lug. 

 

Prvu kućicu za malu knjižnicu, kao i većinu drugih, izradila je tvrtka Petrawood pilana Petranović Granje a knjižnica je opremljena knjigama prikupljenim od strane roditelja i mještana, te donacijom Gradske knjižnice Požega, Školske knjige, Naklade Panda te Turističke naklade Zagreb. Iduće dvije male knjižnice bit će postavljene u Rajsavcu i Kaptolu.
Treba dodati i kako će se u sklopu projekta održavati predavanja i radionice za roditelje u cilju njihove edukacije o štetnosti utjecaja velike izloženosti djece digitalnim medijima, te utjecaj na razvoj govora i cjelokupan razvoj djeteta. Jedno od značajnijih predavanja za roditelje održati će se u siječnju iduće godine, kada će u Jakšić doći dr. Ranko Rajović, istaknuti pedagog i autor programa NTC-a, koji se provodi u 18 europskih zemalja, uključujuću Hrvatsku.

Tekst: I.Pečur/ V.Milković
Foto: Dječji vrtić Jakšić

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu