Search
Close this search box.

JAROSLAV KŠENEK Winnetou iz Kadanovaca pobjednik je izložbe „Maškare na fotografijama“ – još čuva masku iz mladih dana

U izložbi „Maškare na fotografijama“ u organizaciji Pleterničkih čoraka i Javne ustanove Pleternica zasluženu pobjedu odnio je Jaroslav Kšenek u ulozi Winnetou. Donosimo Vam zanimljivu priču pobjednika koji još uvijek čuva pobjedničko odijelo Winnetou – a.


Odmalena je volio ići u maškare, a kazao nam je kako je tu ljubav naslijedio od svojih roditelja koji su svake godine pripremali nove rekvizite i odjeću za pokladno vrijeme. Sjeća se kako je prvi puta u „Velike maškare“ išao 1968. sa 17 godina i od tada do 90 tih godina prošlog stoljeća svake je godine sa svojom obitelji išao s novim temama i spačkama u poklade.
Navodi i zanimljive teme maškara u koje su se oblačili: Šareno puce 1974. (kao bend Bijelo dugme), Ciganke sa zapregom (1970. godine), Jahači na konjima od vreća, Čovjek na ražnju, Vitrenjak, Tkalački stan na kolima i tkalja, itd. Svoj ophod vršili su kroz Kadanovce, Frkljevce, Zagrađe i Pleternicu gdje su se zaustavljali kod kuća koji su ih htjeli počastiti ili dočekati. Fotografije koje su snimljene u Pleternici većinom je snimio Foto Singer.


O današnjem vremenu i nestanku maškara koji idu kroz selo govori sa žalom: „Gotovo je s tim, jednom kad običaj počne izumirati, a u ovom slučaju to su velike i male maškare koje idu po selu i obilaze kuće, onda je to jako teško vratiti i obnoviti! Moja djeca i unuci još uvijek idu u maškare, što zasigurno vuku iz obitelji.“
Ovo je uistinu priča koja čuva našu tradiciju i kulturu življenja u malim sredinama i jako smo ponosi na ovakve priče.

Izvor: TZ Pleternica

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega