Search
Close this search box.

JUČER Požeški biskup u pohodu obiteljima čije su kuće teško oštećene u nevremenu

Nastavljajući pohode stradalima u nevremenu minuloga 19. srpnja 2023. požeški biskup Antun Škvorčević u pratnji župnika Župe BDM u Novoj Kapeli Gorana Mitrovića i tajnika Mateja Silukovića posjetio je 29. srpnja obitelj Ante i Ruže Lukić u Ratkovici, čija je obiteljska kuća najviše stradala u navedenom mjestu. Naime, nevrijeme je samo u nekoliko trenutaka velikom silinom odnijelo krov s njihove kuće i gospodarskih zgrada a konstrukciju teško oštetio. Uz pomoć susjeda i prijatelja supružnici Lukić provizorno su pokrili krov kako im ne bi u kuću prodirala kiša koja je padala narednih dana i sve u njoj uništila.

 

U razgovoru s biskupom domaćini su istaknuli kako su trenutačno u potrazi za drvenom građom i crijepom za obnovu krova, ali da osobito crijep i majstore nije lako pronaći. Biskup im je izrazio razumijevanje, zanimajući se kako namjeravaju pokriti troškove obnove. Odgovorili su da je Grad Pleternica pod čiju upravu pripadaju napravio uvid u stanje te se nadaju tim putem dobiti barem dio potrebnih sredstava, ali ne znaju kada, a radove treba što prije poduzeti. Spomenuli su da je poslodavac njihova sina obećao pokriti troškove drvene građe. Biskup im je uručio prvu novčanu pomoć Požeške biskupije, obećavši da će ona nastojati iz svojih mogućnosti pronaći sredstva potrebna za nabavu crijepa. Supružnici Lukić zahvalili su biskupu na iskazanoj pomoći i njegovu posjetu kojim im je posvjedočio blizinu i solidarnost u teškom obiteljskom trenutku.

 

Potom se biskup Antun sa župnikom Mitrovićem i tajnikom Silukovićem uputio prema ratkovičkoj mjesnoj crkvi sv. Mihaela, starodrevnom zdanju iz pred osmanlijskog vremena, s kojeg je na nekoliko mjesta dignut crijep te je kiša prodrla u njezinu nutrinu i nanijela određenu štetu. Ovih dana župnik će poduzeti sve potrebno da se nanesena šteta sanira te spriječe daljnja oštećenja na navedenoj povijesnoj crkvi.

 

U pratnji tajnika biskup Antun je posjetio Pleternički Gradac, gdje je određeni broj krovova lakše stradao a na nekoliko kuća i teže. Većina štete je već popravljena, a teža oštećenja traže još uvijek sredstva za obnovu. Budući da ozbiljnija oštećenja obiteljskih domova u pojedinim mjestima Požeške biskupije još nisu sanirana, biskup Antun će i idućih dana nastojati posjetiti još neke od takvih obitelji kako bi im donio utjehu Crkve i izrazio solidarnost.
 
Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano