Search
Close this search box.

JUČER U POŽEGI Biskup Antun primio nekadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je 6. rujna 2023. u Biskupskom domu u Požegi nekadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića sa suprugom Ljerkom. U njihovoj pratnji bio je Franjo Novak, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici.
Sugovornici su se prisjetili međusobne suradnje, napose u organiziranju izložbe „Sveti trag“ u Muzeju Mimara i izvedbi Oratorija B. Širole „Majka Božja kamenitih vrata“ na Trgu sv. Katarine u Zagrebu 1994. prigodom devet stote obljetnice Zagrebačke biskupije i prvog pastoralnog posjeta pape Ivana Pavla II. Zagrebu. Biskup Antun zahvalio je za sve što je ministar Biškupić u početcima Požeške biskupije učinio, napose što je crkva sv. Lovre u Požegi nakon više od trideset godina radova na njoj bila konačno završena te se otada u njoj održavaju sveta slavlja. Nekadašnji ministar zaslužan je i za donošenje odluke o rekonstrukciji razorene voćinske crkve.

Nakon srdačnog razgovora biskup je uglednim gostima prikazao djelovanje Biskupije, napose na odgojno-obrazovnom području. Gosti su potom u pratnji biskupa Antuna razgledali srednjovjekovnu crkvu sv. Lovre a potom Dijecezanski muzej. Biskup je obrazložio zašto je Požeška biskupija od samoga svog osnutka 1997. godine prikupljala predmeta sakralne baštine sa svog teritorija, materijalnih svjedoka povijesti hrvatskog čovjeka na ovim prostorima i njegova identiteta. Trajni postav Dijecezanskog muzeja sastoji se od sakralne zbirke s predmetima od 15. stoljeća do danas, te od zbirke moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Zatim su se gosti uputili u požešku Katedralu, gdje im je biskup Antun prikazao njezinu povijesno-kulturnu baštinu, s baroknim namještajem i djelima suvremene umjetnosti, katedralnu Riznicu i kriptu s kapelom sv. Ivana Pavla II. Posjetili su i Dom pape Ivana Pavla II. u čijem je sastavu Kolegij koji pruža smještaj mladićima s područja Požeške biskupije iz obitelji s brojnom djecom ili slabijeg imovinskog stanja te onima koji promišljaju o svećeničkom zvanju. Bivši ministar Biškupić izrazio je zadovoljstvo što se mogao upoznati s dijelom onoga što je Požeška biskupija ostvarila tijekom svoga četvrt stoljetnog postojanja.

Bivši ministar posjetio je potom i Pleternicu gdje je, među ostalim, razgledao Muzej bećarca.
 
Izvor: Požeška biskupija/ V.Milković

 

Vezano
Vezano