Search
Close this search box.

JUČER U POŽEGI Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, 15. svibnja 2023. održan je susret trajne formacije mladih svećenika i đakona.

Na početku programa nazočne svećenike i đakone, pozdravio je Ivica Bošnjak, biskupski delegat za đakone i trajnu formaciju mladih svećenika, predstavivši im tijek susreta formacije. Izrazio je radost zbog ponovnog susreta u Požegi na formaciji koji za cilj ima međusobni susret, ali uvijek i konkretna pitanja s kojima se svećenici susreću u svom osobnom životu i u svakodnevnom pastoralnom služenju vjernicima.


Nakon molitve Trećeg časa, svećenicima i đakonima se obratio Marijan Pavelić, biskupijski povjerenik za medije koji je održao izlaganje na temu „Utjecaj društvenih medija na psihičko zdravlje i duhovnost svećenika“. Nakon uvodnog prikaza razvoja interneta i širenja društvenih mreža prikazao je nove mogućnosti njihova korištenja u pastoralnom djelovanju Crkve. Oslanjajući se na crkvene dokumente podsjetio je svećenike na važnost proučavanja komunikacijskih znanosti kako bi njihovo evangelizacijsko djelovanje putem društvenih mreža bilo plodonosnije, ali i kako bi mogli bolje razumjeti čovjeka današnjice koji je u središtu njihova poslanja.

U središnjem dijelu svog izlaganja povjerenik Pavelić je predstavio rezultate raznih istraživanja koja ukazuju i na negativne posljedice korištenja društvenih mreža kao što su depresija, anksioznost, smanjena kvaliteta komunikacije, narušeni odnosi, nesanica, gubitak vremena, razvijanje ovisnosti i sl. Istaknuo je kako zdrav duhovni život svećenika zahtijeva vrijeme udaljeno od digitalnog svijeta za molitvu i razmatranje Svetog pisma. Upozorio je kako nametljivost društvenih mreža ponekad eliminira prostor unutarnje tišine koji je potreban za istinsku molitvu, a koja je temelj svake svećeničke službe.


U drugom dijelu susreta svećenici su kroz razgovor o temi koju je izložio povjerenik Pavelić razmijenili pozitivna iskustva korištenja modernih komunikacijskih alata u pastoralu, ali i posvjedočili o brojnim izazovima s kojima se gotovo svakodnevno susreću, a koji od njih traže zrelost pristupa u odnosu s vjernicima svih dobnih skupina kako uživo tako i putem društvenih mreža.


Susret trajne formacije zaključen je molitvom krunice u požeškoj Katedrali te zajedničkim objedom u Domu pape Ivana Pavla II.

Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano