Najčitanije

 • Fotogalerije

  KAMENSKA Obilježena 31.obljetnica prve vojno-redarstvene akcije kojoj je za cilj bilo oslobađanje Požeštine od agresora, odana počast poginulima na tom području

  Na današnji dan, 26.rujna, 1991.godine na području Kamenske je pokrenut vojno-redarstvena akcija kojoj je za cilj bilo oslobađanje okupiranih dijelova Požeštine. Nažalost, u akciji su poginuli Drago Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić i Ivica Zovko. Igor Zalar jezarobljen a pokušaj kasnije razmjene nije uspio i on je ubijen.

  U znak sjećanja na prvu oslobodilačku akciju u Požeštini i branitelje stradale u njoj, županijska podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata organizirala je danas okupljanje u Kamenskoj te polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz spomenik poginulima u akciji. Počast je odana i braniteljima koji su u tom kraju poginuli u nekim drugim akcijama a čija se imena također nalaze ispisana na spomeniku: Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić.

  Počast poginulima odali su članovi obitelji, hrvatski branitelji, predstavnici županije te gradova i općina, Ministarstva branitelja, Općine Brestovac, OŠ Dragutina Lermana i maratonci koji su prijepodne trčali od Požege do Kamenske. Prigodan program izveli su učenici brestovačke škole a molitvu za poginule predvodio je vojni kapelan Željko Volarić.

  Zapovjednik kriznog stožera Nova Gradiška Zdravko Sokić govorio je o tome kako su u tri slučaja požeški branitelji pomogli braniteljima Gradiške a jedan od tih slučajeva je i akcija u Kamenskoj jer su tada dio neprijateljskih snaga ‘odvukli’ prema Požegi.

  Gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić je u svom obraćanju je istakao kako je akcija u Kamenskoj u pozitivnom smislu odredila sudbinu Požege i ‘ona je ostala nerazoreni grad’. – Ovo je jedan od datuma koji su se najdublje urezali u sjećanje svih nas i taj ćemo dan obilježavati i pamtiti dugo i nadam se, to prenijeti i na buduće naraštaje – rekao je gradonačelnik Glavić. Prisutnima se kratko obratila i županica Antonija Jozić.

  – Svi smo se danas došli pokloniti žrtvi naših poginulih branitelja ali, ne samo žrtvi naših poginulih branitelja, nego i žrtvi svih poginulih branitelja koji su u tim vremenima imali hrabrosti i odvažnosti braniti Hrvatsku, ali i žrtvi njihovih roditelja i obitelji – istakla je županica Jozić.


  Nakon polaganja vijenaca u Kamenskoj, uzvanici su pošli u Orljavac gdje su također zapalili svijeće uz spomenik koji je podignut u znak sjećanja na još trojicu hrvatskih branitelja: Vilka Knezovića, Damira Rukelja i Karla Vranješevića.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije