Search
Close this search box.

KAPTOL Od 14. do 16.lipnja – dođite na Halštatske dane i vratite se nakratko u daleku prošlost!

U sklopu programa Dana Općine Kaptol i ove će se godine održati trodnevni Halštatski dani. Odvijaju se u sklopu Europskih dana arheologije čija je ovogodišnja tema „Tekstil u željeznom dobu“.

Prvoga dana, točnije 14. lipnja, održat će se u Općinskoj vijećnici međunarodna konferencija „Iron Age Textiles: Stories from European Crossroads” koja će u Kaptol dovesti najistaknutije znanstvenike Europe koji se bave prapovijesnim tekstilom. Konferencija počinje u 9 sati i otvorena je za sve zainteresirane. Navečer u 20 sati istoga dana započet će ceremonija otvaranja Halštatskih dana u sklopu koje će biti održano predavanje Julie Fileš Kramberger „Tekstil u prapovijesnoj arheologiji“ te otvorene dvije izložbe: „Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria“ i 3D izložbe „Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike“
Sljedećeg dana spomenute dvije izložbe bit će otvorene za posjetitelje u periodu od 10 do 14 sati. A isključivo za sudionike konferencije održat će se radionica: “Big Data in Textile Research: Quo Vadis” u Osnovnoj školi Vilima Korajca.
U nedjelju, 16. lipnja, na Trgu Vilima Korajca od 17 sati počinje sajamski dio Halštatskih dana. Posjetitelji će moći obići arheološki lokalitet Kaptol uz stručno vodstvo, sudjelovati u nizu zanimljivih interaktivnih radionica kao što su Klinci željeznog doba“, „Prapovijesni (o)tisak“, „Arheološko iskapanje“, „Lončarenje“ i „Tkanje“ te zanimljivoj nagradnoj igri „Lov na blago“, također i ove godine će se moći kušati halštatska hrana te proizvodi lokalnih proizvođača koji svoj brend vežu uz arheološki lokalitet Kaptol. Vrhunac ovoga dana bit će modna revija prapovijesne odjeće.
Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano