Search
Close this search box.

KAPTOL Od 9. – 11.svibnja tambure će opet posjetiteljima svirati za dušu!

„”Tambura za dušu” , trodnevna manifestacija namijenjena prvenstveno ljubiteljima tamburaške glazbe i tradicije, ove će se godine u Kaptolu održati od 9. do 11.svibnja. Tko će posjetiteljima doći ‘svirati za dušu’ novinarima su govorili članovi Organizacijskog odbora: načelnik Općine Kaptol, ujedno i predsjednik Odbora, Mile Pavičić, potom koordinator festivala „Zlatni glas Zlatne doline” Jelenko Topić i njegov suradnik Tihomir Šmitpeter, predsjednik KUD-a „Ivo Čakalić” Slavko Čakalić te ispred TZ „Zlatni Papuk” predsjednik Tomislav Galić i njegova zamjenica Kristina Rupert.

Program sva tri dana „Tambure za dušu” održat će se u školskoj sportskoj dvorani. Govoreći općenito o njemu, načelnik Pavičić je istaknuo kako mu je drago što je ova mlada manifestacija ‘stara’ tek tri godine, izazvala veliki interes. – Uvjeren sam da će i ove godine manifestacija i festivali postići istu razinu kvalitete i zanimljivosti kakvima smo svjedočili.  Vezano uz naš tradicionalni, 49. festival Zlatni glas Zlatne doline, s ponosom možemo reći da svake godine podižemo kvalitetu sadržaja na samom festivalu, kroz sve kvalitetnije pjesme i izvođače – naglasio je M.Pavičić, zahvalivši se posebno Jelenku Topiću koji se godinama ‘brine’ za festival „Zlatni glas Zlatne doline”. Također se zahvalio i svima koji financijski prate festival što je omogućilo vrlo vrijedne nagrade za najbolje: osvajač prve nagrade stručnog žirija dobit će 700 eura, drugoplasirani 300 a trećeplasirani 200 eura. Nešto manje, ali također vrijedne, su i nagrade za pobjednike po mišljenju publike – one će biti 500, 300 i 200 eura.

 

Trodnevnu manifestaciju „Tambura za dušu” otvorit će 9.svibnja u 20 sati 3. Festival tamburaških orkestara „Tambura bez granica” kojeg organizira Kaptolački tamburaški orkestar. Kako je najavio njegov predsjednik Tihomir Šmitpeter, ove godine u Kaptol dolaze i orkestri iz Češke i Slovenije.
Festival tamburaške glazbe „Zlatni glas zlatne doline” održava se već 49 godina a ove će ljubiteljima tamburice ponuditi 23 nove pjesme. – Bit će dosta solista, dvije muške pjevačke skupine te dosta tamburaških sastava. Izravni prijenos će biti na lokalnim televizijama, a snimke će biti i na drugim televizijama u Hrvatskoj i inozemstvu – kazao je J.Topić. Festivalska novost ove godine je ta što će dvije pjesme s kaptolačkog festivala biti izvedene i u Požegi na „Zlatnim žicama Slavonije”: pobjednička pjesma ide na finalnu a drugoplasirana na polufinalnu večer. Festivalsi album će se prodavati na ulazu u dvoranu a prihod je namijenjen Caritasu kaptolačke župe. Gosti festivalske večeri bit će Slavonski dukati.

 

Smotra folklora „Šokačko se kolo vije”održat će se 11.svibnja od 18 sati a Slavko Čakalić je najavio dolazak šest kulturno-umjetničkih društava: iz Grgurevića, Pleternice, iz Općine Draž, Starih Perkovaca i Vrbja.

 

„Tambura za dušu”, osim što zabavlja posjetitelje, važna je i za turističku ponudu Kaptola. – Na području TZ Zlatni Papuk imamo blizu 50 događanja, od kojih se puno njih oslanja na tradiciju i baštinu no, možemo s punim uvjerenjem reći kako se ova manifestacija izdvojila od drugih i pokazala prepoznatljivi karakter gdje u tri dana pružamo gostoprimstvo ljudima iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva – istakao je Tomislav Galić.
Da li je doista tako, svi su pozvani provjeriti od 9. do 11.svibnja.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega