Search
Close this search box.

KAPTOL Otvoreno reciklažno dvorište vrijedno 2,8 milijuna kuna

I Općina Kaptol službeno je dobila reciklažno dvorište. Izgrađeno je u Gospodarskoj zoni u Novim Bešincima a vrijednost investicije je 2 milijuna i 839 000 kuna. Većina sredstava osigurana je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je Općina izdvojila oko 298 000 kuna.


Iako prema broju stanovnika kaptolačka općina nije imala zakonsku obvezu izgraditi reciklažno dvorište, u općinskoj upravi su se ipak odlučili za tu investiciju. – Želja nam je bila da svoju općinu na dodatni način učinimo ljepšom, da naši stanovnici imaju gdje odlagati otpad, kako bi naša sredina, lijepe i prirodno bogata poljoprivredom i šumama, ostala sačuvana, a sve u cilju razvoja kontinentalnog turizma prema kojem kročimo. Ovo reciklažno dvorište će sigurno pridonijeti da taj okoliš bude sačuvan – istakao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.


Novim reciklažnim dvorištem, kao i onima ranije izgrađenim u Požeštini, upravljat će Komunalac Požega d.o.o. Govoreći na svečanosti u Novim Bešincima, direktor Komunalca Domagoj Lovrić je istaknuo kako ta tvrtka uslugu sakupljanja otpada organizira na području osam jedinica lokalne samouprave što obuhvaća 18 500 stanovnika. U kaptolačkoj općini je trenutno 840 korisnika. – Na području Požeštine u funkciji je šest reciklažnih dvorišta i jedno mobilno a iz dosadašnjih iskustava smo zaključili da su građani prepoznali rad i koriste reciklažna dvorišta – naglasio je D.Lovrić.


Požeško-slavonska županija, kazao je zamjenik županice Ferdinand Troha, nije izravno bila uključena u realizaciju ovog projekta ali Općini Kaptol pomaže na druge načine. Konkretno, riječ je o komunalnoj infrastrukturi u Gospodarskoj zoni Kaptola za što su nedavno dobivena sredstva od 3,5 milijuna kuna. – Lijepo je svjedočiti otvorenju još jednog reciklažnog dvorišta koje će podići standarde komunalne higijene u ovoj općini. Možda je cijeli taj napor koji sad ulažemo i skup, ali još je skuplje ako to ne napravimo. Pozdravljam inicijative i napore svih gradonačelnika i načelnika koji idu u tom smjeru, jer zbrinjavanje otpada nema alternativu – rekao je F.Troha.
Izgradnju reciklažnog dvorišta ispred Fonda za zaštitu okoliša pozdravio je Mladen Kovač koji je ključeve objekta uručio direktoru Komunalca i tako ga na simboličan način službeno dao na korištenje.

Reciklažno dvorište bit će otvoreno svaki dan, osim nedjelje.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano