Search
Close this search box.

KAPTOL Počeo prvi Festival klasične glazbe

.

U organizaciji Udruge glazbenika „A vista“ u Kaptolu je na svetkovinu Duhova, 19.svibnja. počeo prvi Festival klasične glazbe koji će potrajati dva tjedna, a u sklopu kojeg će se održati 5 koncerata.

-Ovim festivalom započinjemo jednu novu glazbenu priču u našem povijesnom Kaptolu kojim želimo klasičnu glazbu približiti svim ljudima koji to žele. Specifičnost ovoga festivala je u tome što ćemo na svakom koncertu promovirati i naše kaptolačke pisce i pjesnike. To su Napoleon Špun Strižić, Vilim Korajac, Petar Marković i Ivo Čakalić – istaknuo je Josip Prajz, predsjednik Udruge.

Festival je počeo koncertom pod nazivom „Cvit mirisavi“ u spomen na Ivu Čakalića, jednog ode najvećih hrvatskih etnografa, narodnog umjetnika i pjesnika koji je posebno štovao Blaženu Djevicu Mariju hodočasteći joj, ali i pišući joj pjesme i molitve. Na koncertu su nastupili: Dječji župni zbor „Glasići nade“, Mješoviti zbor župe sv. Petra i Pavla apostola, Pjevački zbor medicinskih sestara „Immaculata“, zatim solisti Mia Raguž, Ilijana Marić, Marta Tomić i Mario Večerić, recitator Ivica Ciganović te Komorni orkestar mladih požeških glazbenika pod dirigentskom palicom Josipa Prajza.

Idzći  koncert je je u subotu 25. svibnja u 19 sati u Starom gradu pod nazivom „Zlatni glasi“ na kojem će nastupiti solistica Marija Ticl uz klavirsku pratnju Elizabete Marjanović.

Festival su pomogli: Ministarstvo kulture i medija, općina kaptol, Župa sv. Petra i Pavla Kaptol, Požeška biskupija, Stolni kaptol sv. Petra, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji, KUD „Ivo Čakalić“, OŠ V. Korajca, Gradski muzej Požega, TZ Zlatni Papuk, TZ Požeško-slavonske županije, Obrt „Linn graviranje“ Jakšić i Vinarija Kaptol.

Izvor: Župa sv.Petra i Pavla Kaptol

Vezano
Vezano