Search
Close this search box.

KAPTOL Predstavljena trodnevna manifestacija „Tambura za dušu”

„Tambura za dušu” naziv je manifestacije koja će se održati u Kaptolu od 5. do 7.svibnja a koja je danas predstavljena novinarima. Riječ je o tri glazbene ‘poslastice – večeri tamburaških orkestara “Tambura bez granica”, 47. Festivalu “Zlatni glas Zlatne doline” te 10. smotri folklora “Šokačko se kolo vije” – o čemu su govorili članovi Organizacijskog odbora: načelnik općine Kaptol i predsjednik Festivalskog odbora Mile Pavičić, koordinator festivalskog programa “Zlatni glas Zlatne doline” Jelenko Topić i njegov pomoćnik Tihomir Šmitpeter, predsjednik KUD-a “Ivo Čakalić” Slavko Čakalić, direktor TZ Zlatni Papuk Tomislav Galić i njegova suradnica Kristina Rupert.


„Tambura za dušu” u ovom obliku održat će se po prvi put što je rezultat suradnje Općine Kaptol, Kaptolačkog tamburaškog orkestra, KUD-a Ivo Čakalić, Turističke zajednice Kaptol i Jelenka Topića koji se godinama ‘brine’ za kaptolački festival. Kako je u uvodu rekla Kristina Rupert, „spajanje više događaja u veću cjelinu ima za cilj učiniti ih kvalitetnijima u logističkom smislu, medijski vidljivijima i posjetiteljima pristupačnijima uz nastojanje da pri tome niti jedno događanje ne izgubi na važnosti.”
– Mi kao Općina smo, zajedno s Turističkom zajednicom, organizatori, pokrovitelj je Požeško-slavonska županija i vjerujem da ćemo na neki način s ovom novom trodnevnom manifestacijom podići i nivo ne samo festivala nego i kulturnih događanja na području naše Općine, a i same Požeštine – rekao je načelnik Mile Pavičić.


Tamburaški orkestar Kaptol dugi niz godina njeguje zvuk tamburice a sada se rodila ideja da se u goste pozovu drugi orkestri i zajednički organizira zajednički program pod nazivom „Tambura bez granica”. – Predstavit će nam se četiri orkestra, jedan dolazi iz Pančeva, jedan je iz Glazbene škole „Josipa Runjanina” iz Vinkovaca, svirat ćemo mi i Tamburaški orkestar općine Semeljci. Bit će to prava mala glazbena poslastica, sat ili sat i pol tamburaške glazbe – rekao jepredsjednik Tamburaškog orkestra Kaptol Tihomir Šmitpeter te je pozvao sve ljubitelje tamburice da dođu poslušati program.


Festival „Zlatni glas Zlatne doline” održat će se 47.put a ove godine to će biti 6.svibnja u školskoj sportskoj dvorani od 20,30 sati. – Bit će ukupno 23 izvođača, od toga polovina tamburaških sastava a polovina solista. Festivalski orkestar je sastavljen od profesora Glazbene škole Požega, imat ćemo dvije pjevačke skupine, a izvođači su iz Austrije-dva solista-, tamburaški sastabv iz Bihača, TS iz Novog Sada i solista s pratećim sastavom iz Subotice – najavio je koordinator festivalskog programa Jelenko Topić. Dodao je kako će tri televizije festival prenositi izravno a još desetak će objaviti snimku..Prije festivala bit će promocija video-snimka. Pobjednik kaptolačkog festivala i ove će godine nastupiti na požeškom festivalu.


Šokačku tradiciju i običaje u kaptolačkom kraju njeguje KUD Ivo Čakalić koji je ranijih godina organizirao smotru folklora „Šokačko se kolo vije” a ove godine 10. puta ona će se održati 7.svibnja od 18 sati. – Jubilarna deseta smotra je trebala biti prije dvije godine no, zbog korone, nismo ju održali pa će to biti sada. Naš KUD djeluje od 2009.godine a smotra će ovaj put biti međunarodna jer imamo goste iz Mađarske. Imamo još četiri KUD-a iz Hrvatske i imamo jednu pjevačku skupinu – najavio je predsjednik KUD-a Ivo Čakalić, Slavko Čakalić. Podsjetio je kako njihovo društvo sve koreografije priprema prema zapisima Ive Čakalića iz Doljanovaca te je istakao kako će tko biti i u buduće.


O tome zašto su se tri događanja objedinila u jednu manifestaciju govorio je direktor TZ „Zlatni Papuk” Tomislav Galić. – Želimo biti sustavni u tome da radimo manifestacije koje su višednevne na cijelom području sve četiri općine koje pokriva Zlatni Papuk. Ovo je jedan odličan primjer kako bi to trebalo u budućnosti izgledati. Posebno mi je drago zbog prvog dana tamburaških orkestara, tu vidim dodatnio veliki potencijal u okupljanju mladih tamburaških orkestara ne samo iz Hrvatske već i susjednih zemalja. O festivalu Zlatni glas Zlatne doline ne treba puno pričati, on priča sam o sebi i nikako s godinama nije padao, za razliku od nekih drugih, on konstantno raste i došao je do toga da se sami izvođači žeče pojaviti na njemu jer ih on ‘gura’ dalje. Smotra folklora sama po sebi je već rutina, ali u sklopu ovakvog trodnevnog događanja je popuna bogatoj popuni i sam naziv „Tambura za dušu” govori o tome što želimo istaći, to je dio naše tradicije kojim želimo privući ljude iz drugih krajeva da dođu ovdje doživjeti tu tradiciju, naše gostoprimstvo i da naši proizvođači i iznajmljivači u krajnjoj liniji, kroz nekoliko godina, imaju koristi – istakao je T.Galić.


Organizaciju trodnevne manifestacije „Tambura za dušu” pomogli su mnogi lokalni poduzetnici.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano