Search
Close this search box.

KAPTOLSKI TUMULI DOBIVAJU NOVI SJAJ Odobreno 179 900 eura za rekonstrukciju tumula, VR sadržaje i izradu Elaborata

Projektu “Danube Geotour plus” kojemu je nositelj Nature and Geopark Styrian Eisenwurzen (Austrija) stigla je pozitivna odluka o financiranju kroz Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027.
Na projektu vrijednom gotovo 2,3 milijuna eura sudjeluje deset projektnih partnera iz zemalja dunavske regije – Njemačke, Slovenije, Mađarske, Rumunjske, Češke, Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Jedini partner iz Hrvatske je Geopark Papuk kojemu će Požeško-slavonska županija biti pridruženi strateški partner u realizaciji projekta iznad Kaptola.
Odobrena sredstva u iznosu 179 900 eura za komponentu projekta Geoparka Papuk uložit će se u potpune i djelomične rekonstrukcije istraženih tumula na prostoru arheološkog lokaliteta Kaptol, na dijelu nekropole Kaptol-Gradci te uvođenje tehnologije virtualne stvarnosti za tumule III i IV čime će projekt osigurati dodatnu dozu atraktivnosti.
Osim toga, Požeško-slavonska županija kao pridruženi strateški partner izradit će Elaborat za održivo upravljanje destinacijama specifičnih oblika turizma.
– Arheološki park i kaptolski tumuli projekt su od strateškog značaja za Požeško-slavonsku županiju i pronađeni artefakti imaju izuzetnu vrijednost, ne samo u znanstveno-istraživačkom smislu, već i u smislu turističkog razvoja ovog područja. Izuzetno smo sretni zbog odobrenih značajnih sredstava jer se osigurava kontinuitet kojemu težimo. Uz već realizirane projekte, rekonstrukciju tumula, tako i one projekte koji tek predstoje, cilj je iskoristiti potencijale pronalazaka iz starijeg željeznog doba na našem području i stvoriti nove, konkurente sadržaje kojima će se Općina Kaptol pa i cijela naša županija pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske i Europe – istaknula je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Foto: Plavo Blu d.o.o. 
Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano