Search
Close this search box.

KATOLIČKA GIMNAZIJA POŽEGA Svečanost oproštaja od četrnaeste generacije maturanata – Sara Alaber proglašena najmaturanticom!

U Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održana je svečanost oproštaja s četrnaestom generacijom maturanata Katoličke gimnazije u Požegi na kojoj su, osim maturanata, sudjelovali: požeški biskup Ivo Martinović, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, ravnatelj škole Ivica Bedeničić, profesorski zbor i roditelji te rodbina i prijatelji maturanata.

Program koji je vodio gimnazijski profesor Leonardo Đaković, pripremile su razrednici maturantskih razreda Marijana Ćorluka i Dominik Pavelić zajedno sa suradnicima, a započeo je glazbenom točkom J. Offenbacha Musette (za čelo i gitaru) u izvedbi profesora Glazbene škole u Požegi Eme Nikolić i Gorana Stefanovića. Nakon što su razrednici Marijana Ćorluka i Dominik Pavelić navijestili duhovnu misao, vjeroučitelj Tomislav Dokoza predvodio je prigodnu molitvu. Sve prisutne potom je pozdravio ravnatelj Bedeničić koji je između ostalog kazao maturantima kako su završili jednu dionicu svoga života te se sada nalaze pred novim izazovima. Potaknuo ih je da im Stvoritelj bude čvrsti temelj budućih radosti i snažan oslonac u životnim teškoćama. Zahvalio im je za strpljivost i zajednički hod kroz četiri godine njihova školovanja u Katoličkoj gimnaziji u Požegi. Zahvalu je uputio i biskupu Antunu Škvorčeviću, kao i predstojniku ureda za katoličke škole Ivici Žuljeviću na realiziranoj viziji katoličkih škola, utemeljenoj na čvrstim katoličkim i općeljudskim vrijednostima. Poseban pozdrav uputio je biskupu Ivi Martinoviću, poželjevši mu blagoslovljeno djelovanje u službi spasenja duša vjernika Požeške biskupije. Zahvalio mu je što već od prvih biskupskih koraka pokazuje ljubav i poštovanje prema katoličkim školama koje su veliki blagoslov, ali i izazov. Zatim je učenica Ana Ciganović izvela stihove Dobriše Cesarića Trubač sa Seine te Katarina Musić uz pratnju prof. Andreja Šepera skladbu Felixa Mendelssohna Frühlingslied.

Potom je učenica Sara Alaber proglašena naj-maturanticom generacije za cjelokupan odnos prema odgoju i radu, za sve obrazovne uspjehe ali i doprinos Školi, koja je potom održala zahvalni govor u ime cijele generacije. Učenici Ivan Lukić, Viktorija Barić uz pratnju Ljubice Markote na gitari izveli su skladbu Dan koji se pamti. Uslijedila je potom svečana dodjela svjedodžbi svim maturantima, kao i dodjela nagrada maturantima za postignuća u školi. Maturanti su tom prigodom preuzeli i volonterske knjižice, koje su zaslužili svojim karitativnim djelovanjem.
Prisutnima je pastirsku riječ uputio požeški biskup Ivo Martinović. Zahvalivši ravnatelju  na njegovim riječima, biskup se pridružio pozdravu maturantima, njihovim obiteljima i djelatnicima Škole. Čestitao je maturantima na ovom velikom danu za njih i za našu Katoličku školu te kako su na svoj način postali zreli, ali im je napomenuo kako je osoba pozvana cijeli život rasti i sazrijevati, biti na putu zrelosti, jer je to sastavni dio ljudskog života. Podsjetio ih je kako su njihovi roditelji i profesori u njih puno uložili te  ih je pozvao da u svojem životu i u pamćenju ne zaborave ono što su primili u obitelji i ovoj Katoličkoj školi koju su pohađali, jer je to dragocjeno za njihovu budućnost. Kazao je kako ovim činom izlaze na pučinu života, koja će se ponekad razlikovati od njihovih ideala i ideja, ali kako ne smiju ostati razočarani i nesretni ako im se njihove želje i planovi ne ostvare, jer Bog zna voditi do ljepote života i po krivim putovima. Potaknuo ih je da se u ponudama i izazovima današnjeg vremena i svijeta uvijek oslanjaju na Boga jer današnja civilizacija na različite načine razara naše odnose s Bogom, Crkvom i obitelji. Biskup je pozvao maturante da u svom životu uvijek nastoje pronalaziti svjetlo Božje koje će im pomoći u rješavanju poteškoća i problema te obasjavati njihov životni put. Zahvalio je još jednom maturantima što su odabrali Katoličku gimnaziju za svoje školovanje, a njihovim roditeljima i profesorima za trud i žrtvu u poučavanju i odgajanju u obitelji i školi. Na koncu je maturante pozvao da uvijek znaju čuti savjete i kritike svojih roditelja i obitelji te da budu vrijedni, pošteni i odgovorni vjernici i građani našeg društva i Domovine.


Program je zaključen akademskom himnom »Gaudeamus igitur« i zajedničkim fotografiranjem, nakon čega se druženje nastavilo uz prigodni domjenak.
Izvor: Požeška biskupija

Vezano
Vezano