Search
Close this search box.

KATOLIČKA GIMNAZIJA POŽEGA Učenici posjetili Dom za starije i nemoćne osobe u Velikoj i obilježili Svjetski dan dobrih djela

Učenici okupljeni u Volonterski klub Katoličke gimnazije nastavili su već tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana dobrih djela. Ovaj put osmislili su za tu prigodu aktivnost Neka bude susret kao posjet naših volontera starijim i nemoćnim osobama u Domu u Velikoj.
Ideja koordinatorice volontera prof. Nikoline Bodolović je bila realizirati susret osoba mlađe i starije životne dobi, ali ne samo na razini da budemo u isto vrijeme na istom mjestu, nego istinski susret osoba na emocionalnoj i duhovnoj razini. Zato su koordinirani profesoricom Marijom Tonković svojom glazbom, pjevanjem i sviranjem, doprinijeli zajedništvu sa osobama Doma najprije u misnom slavlju koje je predvodio vlč. Tomislav Dokoza. Lijepom propovijedi velečasni je potaknuo mlade da budu Svjetlo i donose Svjetlo, a starije da primaju Svjetlo. Program druženja nakon svete mise vodila je psihologinja Nikolina Bodolović. Učenici su čuli od starijih osoba kakvu su glazbu oni slušali u vrijeme kada su bili mladi, koje su pjevače voljeli, kakvu su odjeću nosili i što je bilo u modi, kako su izgledali njihovi izlasci i druženja, kada su im se dogodile prve ljubavi i stupanje u bračne zajednice. Mladi su starijima ispričali o svojim sadašnjim navikama i trendovima. Zaključili smo da su se dogodile značajne društvene promjene i shvaćanja u posljednjih 50, 60 ili čak i više godina, no neke stvari i vrijednosti poput vjere, ljubavi, humanosti, dobrote, čovječnosti, prijateljstva uvijek su iste i nepromjenljive. Zapjevali smo zajedno Stojim na kantunu…, Ne dirajte mi ravnicu… , Vesela je šokadija. Red pjesme, red razgovora i red smijeha. Razveselili su nas stanari Doma koji su nas iznenadili svojim širokim i bogatim talentima, kreativnošću i otvorenošću duha koji su za nas recitirali iz duše, pjevali svoje drage pjesme, glumili u humorističnom scenskom prikazu, podijelili s nama svoje životne  uspomene i iskustva. Cilj ove aktivnosti bio je senzibilizirati mlade za starije osobe i međugeneracijsku solidarnost, ali i potaknuti osjećaj zahvalnosti kod mladih za pozitivne društvene pomake i blagodati današnjeg trenutka. Od ravnateljice Doma gospođe Mirjane Novak učenici su saznali o povijesti ustanove te širini i odgovornosti rada sa korisnicima. Bili smo srdačno i toplo dočekani od djelatnika Doma za starije i nemoćne, ponuđeni prigodnim čašćenjem i ugodnim druženjem. Kako to obično biva, kada se ide u goste, ponijeli smo simboličan poklon – drvce ginka, jer ispred naše lijepe škole i još ljepše požeške katedrale raste jedno takvo staro drvo ginka. Mi smo ponijeli i zajednički zasadili mladicu ginka da raste, krasi okoliš i raduje srca svih koji će ga promatrati kao uspomenu na ovaj uistinu obogaćujući susret osoba.
Svjetski dan dobrih djela obilježava se svake godine 14. travnja. Svaki dan je dan za činjenje dobra.
Izvor: Katolička gimnazija Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega